„Vinski klub”

Bili smo na Festivalu 100 najboljih vina Hrvatske. Glas naroda svoje je već rekao

Siniša Pavić

Foto Vinski klub

Foto Vinski klub

„Glas naroda” je tako odabrao pjenušac 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, Rosé Šipun od rijetke sorte trojišćina s Krka...

Prvi naš news portal o vinu „Vinski klub” upustio se, prije koji mjesec, u veliki posao izbora 100 najboljih vina Hrvatske.


Projekt će svoje veliko finale imati u petak u zagrebačkom hotelu l Sheraton kada će na Festivalu 100 najboljih vina Hrvatske i službeno biti proglašena po tri najbolja vina u kategorijama pjenušavih, ružičastih, bijelih, jantarnih, crvenih odnosno crnih te desertnih.


Kako to na najavnoj tiskovnoj konferenciji rekoše sami organizatori, Tomo Jakopović, Ivo Kozarčanin i Marko Malović s portala vinskiklub.hr, riječ je o prvom festivalu posvećenom vinima, a ne vinarijama.Više od 300 vina iz svih hrvatskih vinorodnih krajeva


Podsjetila je trojka ukratko i na način kojim su došli do najboljih. Pozvali su oni 24 poznata hrvatska sommeliera da nominiraju vina za izbor, sommelieri su naveli više od 300 vina iz svih hrvatskih vinorodnih krajeva, prema broju nominacija, lista je svedena na 114 vina, a među njima se zatim slijepim ocjenjivanjem došli do 100 najboljih.


Devet je vina od plavca malog nominirano, što među crnima, što među ružičastima. Osam je graševina, bijelih i desertnih te sedam čistih malvazija u bijelom, jantarnom i desertnom izdanju.


Po broju nominacija slijede vina od chardonnay i pošipa, a na listi 100 najboljih su i vina od hrvatskih izvornih sorata maraštine, moslavca, babića, trojišćine, crljenka, terana, refoška…Veliko finale


Zanimljiv dio ovog projekta je i „Glas naroda”. I čitatelji portala su, naime, birali i već odabrali najbolje među nominiranima. I „Glas naroda” je tako odabrao pjenušac 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, Rosé Šipun od rijetke sorte trojišćina s Krka, plešivički Sauvignon blanc Classy Erdoro, Amfora Neuburger Coletti također s Plešivice, Crno Venje Ivana Enjingija iz Kutjeva i Traminac izborne berbe prosušenih bobica Iločkih podruma.


Najbolji po izboru struke znat će se u petak.


Veliko finale počinje u 13 sati, do 15 sati bit će to poslovno druženje s vinarima za vinske trgovce, ugostitelje, sommeliere, novinare te sve one kojima je vino i biznis.


Od 15 do 18 sati vrata festivala otvaraju se za javnost, za zaljubljenike u vino koji će na jednome mjestu imati priliku kušati sam vrh ponude hrvatske vinske scene.