More

Foto Mateo Levak

PLAVI SVIJET

Može li Hrvatska u dogledno vrijeme proizvesti ciljanih 100 tisuća tona hrane iz mora: ‘Ribe nisu samo orade i lubini’

Stanje u akvakulturi je dobro, godinama postoji kontinuirani rast, s tim što je najviše izražen u proizvodnji bijele ribe i tune, nešto manje u školjkarstvu i uzgoju slatkovodne ribe

ROCK FISHING

Kako birate lovnu zonu u ribolovu sa stijena? Vodite li računa o konfiguraciji terena koji vam je iza leđa?

Dolaskom na poziciju, čak i ukoliko smo tamo već i prije bili, možemo zateći stanje bitno drukčije od očekivanog. Primjerice, teren može biti zarašten ili urušen, uopće ne mora biti ravan, već kompletno nagnut, a stijene oštre i neprijateljski nastrojene, nakon čega se plan pretvara u improvizaciju na licu mjesta. A prva stvar na koju valja obratiti pažnju je konfiguracija obalnog terena. Naime, podmorje je najčešće tek nastavak obalnog slijeda i stoga je uglavnom vrlo predvidivo…

DUŠKO JELČIĆ

Univerzalne varalice Sardon 100 i Sardon 115 rone kao jigovi i plivaju kao zare

Ako ovu varalicu pustimo da potone na određenu dubinu, primjerice na dva metra pa lagano, ali sasvim lagano motamo, varalica će imati sitnu vibraciju jako zanimljivu za brancina. A ako se odbaci od obale i počne jednolično vući za sobom, tada ostavlja 'V' brazdu po površini što je po bonaci dušu dalo za brancina…

Pomorska povijest

U jeku najkritičnijih događaja Hladnog rata na Kubi je bilo više jugoslavenskih brodova. Ovo je priča o njima

Udokumentu nazvanom »Investigation and study of the Administration, operation and Enforcement of the Export control Act of 1949.« objavljen je popis brodova iz komunističkih zemalja koji su bili uključeni u trgovinu s Kubom

LUKA CEJ

To je doživljaj! Pomoću karabina nasukao licu od 13 kilograma!

Jaka kontra, još jedna i čekam skok. Ali skoka nema. Nije strijelka? Možda nešto drugo? Nema veze, to je velika riba! Počinje borba. U nekih 5 minuta ribu dovedem u blizinu čamca. Ne vidi se dobro koja riba je u pitanju. Prijatelj kaže da je gof i u tom momentu riba jako zaroni prema dnu…

RIBLJE VRSTE

Jeste li znali da luc može doživjeti i deset godina starosti i pritom težiti i više od deset kilograma?

Luc je s gastronomskog stajališta nepravedno zapostavljena riba. Veliki ga dio 'bonkulovića' smatra stupavim i neukusnim što je zapravo samo stvar spretnosti kuhara. Ulovljenog luca treba odmah po izvlačenju iz mora otkrviti. Dovoljno mu je izvaditi škrge, nakon čega će u kratkom roku potpuno iskrvariti, a zbog čega će mu meso biti svijetle boje i neusporedivo ukusnije.

JEŠKA

Kako birate ješku za svoje ribolovne pohode? A znate li što je ribama najdraža hrana?

Većina je riba mesno orijentirana i rado će pojesti bilo kakav morsko-mesni obrok bez obzira na porijeklo, rok trajanja i datum proizvodnje. Ipak, za vrhunske rezultate treba ponuditi i vrhunsku ješku. Potreba za kvalitetom mamca raste proporcionalno s količinom plave krvi u riba koje lovimo. To znači da 'oboriti', koji se nalaze na vrhu ljestvice plemenitaša, ipak ne jedu bilo što.

HRABROST NA DJELU

VIDEO Dramatično spašavanje kod Šibenika. Skočio u noćne valove da bi iz ilegalne mreže spasio želvu

Odlučio sam uskočiti u more, ali nažalost bezuspješno. Kornjača je bila na dubini od oko 2 metra, ali radi same hladnoće i nedostatka alata za oslobađanje kornjače budući da je mreža na tom dijelu bila jako napeta nisam uspio ništa napraviti. Pokušao sam izvući mrežu svom snagom, ali sam jedino uspio iskidati ruke…