Tradicionalna izložba

U Muzeju Grada Rijeke izloženi najbolji radovi sa Svjetskog bijenala studentskog plakata

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Bijenale se održava gotovo dvadeset godina, a ove godine u specijalnom izdanju prikazuje svojevrstan presjek radova, od početka Bijenala pa sve do danas



RIJEKA – Izložba rezime Svjetskog bijenala studentskog plakata, u u organizaciji Akademije umjetnosti Sveučilišta u Novom Sadu, otvorena je u Muzeju grada Rijeke. Bijenale se inače održava nešto manje od dvadeset godina, no ove godine, za razliku od prethodnih godina kad su se prikazivali najbolji novi radovi, u specijalnom izdanju prikazuje svojevrstan presjek radova, od početka Bijenala pa sve do danas.
– Već godinama u Muzeju imamo naizmjenično izabrane radove sa Svjetskog bijenala studentske fotografije i Svjetskog bijenala studentskog plakata, no ove godine u nešto drugačijem izdanju. Glavni organizator riječke izložbe je Ivan Karlavaris, koji već desetak godina uspješno koordinira između Rijeke i Novog Sada, pa tako i u Rijeci imamo izbor od svih izloženih ili prikupljenih radova za bijenale – rekao je ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović.


Kontinuitet


Glavni organizator riječkog nastupa Bijenala Ivan Karlavaris istaknuo je da mu je drago što se kontinuitet ovog bijenala i dalje održava i što i dalje gostuje u Rijeci u Muzeju grada Rijeke, uz gostovanje izložbe u Banja Luci. Kako je pojasnio, posteri su ove godine izloženi na drugačiji način, na trakama širokim dva metra i dugačkim gotovo osam metara, zato što je izložba prilagođena kovid-uvjetima. Naime prva izložba, koja je već bila u Novom Sadu, koji se sprema za titulu Europske prijestolnice kulture sljedeće godine, postavljena je izvan galerije, u vanjskome prostoru, a trake su visjele s krova zgrade galerije. Analogno tome, kaže, i riječka je izložba postavljena u skladu s onim prvotnim novosadskim epidemiološkim mjerama, stoga su radovi u Rijeci izloženi također na plahtama, no u unutrašnjem prostoru Muzeja grada Rijeke.


– Sama izložba, iako je studentska, ima veliku podršku iz cijeloga svijeta, o čemu svjedoči nekoliko tisuća pristiglih radova od kojih se odabiru oni najbolji. Kad se uopće krenulo u ovaj projekt, ideja je bila vidjeti kako razmišljaju studenti diljem svijeta, na različitim kontinentima, o istoj tematici te na taj način pokušati napraviti svojevrsnu komparaciju razmišljanja nekoga u Turskoj, Kanadi ili pak u Indiji, koju smo svakako dobili, jer radovi pristižu iz gotovo svih zemalja svijeta, kako sam već spomenuo – kazao je Karlavaris.


Stotine sudionika




Svjetski bijenale studentskog plakata manifestacija je koja se održava od 2003. godine, dakle nešto manje od dvadeset godina, u organizaciji Akademije Sveučilišta u Novom Sadu, a ovoga se puta održava u nešto drugačijem izdanju. Nakon prošlogodišnje stanke zbog situacije s pandemijom koronavirusa, suradnja Muzeja grada Rijeke i Akademije umjetnosti nastavlja se ovogodišnjom izložbom koja rezimira sve radove dosad. Naime ovogodišnja izložba, umjesto predstavljanja javnosti najnovijih studentskih radova nastalih tijekom posljednje dvije godine kako je to bilo i ranije, sada prikazuje presjek dosadašnje djelatnosti, »best of the best«, odnosno najbolje od najboljih plakata prikazanih od 2003. do 2020. godine, dakle od osnutka Bijenala pa sve do danas.


Radovi kojih ima sa svih strana svijeta bit će izloženi u Muzeju grada Rijeke, gdje Bijenale redovito gostuje, u alternaciji sa Svjetskim bijenalom studentske fotografije, također u organizaciji iste Akademije. U izložbi inače sudjeluje više stotina sudionika, od kojih žiri bira najbolje za izložbu, a sada je predstavljeno pedeset odabranih radova koji se ističu svojom mladenačkom vrckavošću i inventivnošću te, po onome što se može vidjeti na izložbi, stvaralačkom zrelošću.