Kockica

Sutra otvorenje izložbe u povodu tridesete obljetnice Muzeja grada Rijeke

Ervin Pavleković



RIJEKA – Jedna od ustanova bez koje je nemoguće zamisliti kulturni život Rijeke, Muzej grada Rijeke, bilježi ovih dana vrijednu obljetnicu; odlukom riječkoga Gradskog vijeća osnovan je 11. travnja 1994. godine.


Dogodilo se to nakon preimenovanja Muzeja narodne revolucije, dotadašnje ustanove od koje je nova ustanova preuzela sjedište, zbirke i djelatnike, kao i zgradu čiji je arhitekt Neven Šegvić, a zovemo je danas zbog njezina oblika popularno Kockica. Izložba u povodu obljetnice vodi kroz aktualne muzejske zbirke ustanove i druge muzejske aktivnosti, a svjedoči o tome da je Muzej grada u proteklih 30 godina prikupio povijesnu i umjetničku građu zbog koje je bilo neophodno formirati nove muzejske zbirke i dokumentacijske fondove.


Javnost se s takvim aktivnostima kontinuirano upoznavalo putem brojnih izlagačkih i izdavačkih aktivnosti, kako to na izložbi predočuje vremenska crta ustanove. Muzej je u povodu obljetnice pripremio i posebno izdanje koje kataloški rekapitulira što je sve učinjeno u proteklom razdoblju, te pruža osobnu iskaznicu Muzeja danas.




Posebna je pozornost posvećena javnim ulogama koje mijenjaju tradicionalno lice baštinske ustanove prema očekivanjima suvremene publike, poput edukacijskih, znanstvenih, turističkih i sličnih.


Izložba »30 godina Muzeja grada Rijeke« svečano se otvara na rođendan ustanove, 11. travnja u 19 sati, i traje do 20. lipnja 2024. godine, no prigodna će se događanja, javna predavanja, predstavljanja publikacija, okrugli stolovi, stručna vođenja i slično, nastaviti tijekom cijele godine.