"Priručnim sredstvima"

Otvoren Hrvatski paviljon na 60. Venecijanskom bijenalu

Portal Novi list, Hina

Izložba će se razvijati, stvarati i nadopunjavati s novim radovima i kontaktima tijekom čitavog trajanja bijenalaProjektom “Priručnim sredstvima” Vlatke Horvat otvoren je u petak Hrvatski paviljon na jubilarnom 60. Venecijanskom bijenalu, objavilo je hrvatsko Ministarstvo kulture i medija (MKM).


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je prigodom otvorenja izrazila zadovoljstvo što je u Hrvatskom paviljonu toliko isprepletenih umjetničkih i općenito ljudskih priča i sudbina.


Izložba će se razvijati, stvarati i nadopunjavati s novim radovima i kontaktima tijekom čitavog trajanja bijenala, dodala je.
Kako je istaknula, projekt Vlatke Horvat nosi snažnu umjetničku poruku “skromnosti” jedne realizirane umjetnice koja svoj prostor svjesno prepušta drugima, a dijeleći svoju umjetnost s njima pokazuje kako se u umjetnosti i životu treba živjeti i ponašati.


“Jedino nas učenje o drugima, razumijevanje i tolerancija štite od predrasuda i jedini je način na koji ćemo prevenirati sukobe”, ocijenila je ministrica Obuljen Koržinek.Osvrnula se i na glavnu temu bijenala Stranieri Ovunque – Stranci posvuda.


“Svjesni smo da živimo u vremenu kada koncept stranca, putovanja, vojnih, gospodarskih ili nekih drugih prisilnih odlazaka potpuno mijenja sliku društva”, rekla je i dodala da je stoga, ne samo zanimljivo, nego čak i katarzično, kada se ta slika odražava u svim segmentima umjetnosti.


U sklopu teme Venecijanskog bijenala – 60. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti Stranieri Ovunque – Stranci posvuda brazilskog kustosa Adriana Pedrose, projekt “Priručnim sredstvima” umjetnice Vlatke Horvat i kustosice Antonie Majače osmišljen je za Hrvatski paviljon i realiziran kao dinamična akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnika koji žive “kao stranci”.


Projekt Hrvatskog paviljona na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia financiralo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a projekt provodi Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana uz potporu Zaklade Luma.


Projekt prate dvije publikacije koje su uredile Vlatka Horvat, Antonia Majača i Kate Sutton – “Projektna čitanka” i “Što, kako i za koga / WHW”.