"Priručna sredstva"

Otvorenje Hrvatskog paviljona na 60. Venecijanskom bijenalu u petak

Hina

Paviljon će istovremeno služiti i kao privremeni atelje umjetnice Vlatke Horvat tijekom čitavog bijenala.

Paviljon će istovremeno služiti i kao privremeni atelje umjetnice Vlatke Horvat tijekom čitavog bijenala.



Službeno otvorenje Hrvatskog paviljona na 60. Venecijanskom bijenalu s projektom Vlatke Horvat “Priručnim sredstvima” bit će  u petak, 19. travnja, u 15 sati u prostoru Fàbrica 33 koji je na uglu Calle Larga dei Boteri i Calle Ruzzini, Cannaregio 5063.


Projekt umjetnice Vlatke Horvat i kustosice Antonije Majača osmišljen je za Hrvatski paviljon, a razvijat će se kao dinamična akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnica i umjetnika koji žive “kao stranci”, stoji u priopćenju Hrvatskog paviljona.


U središtu projekta je izložba u prostoru Hrvatskog paviljona koja nastaje kroz procese razmjene radova između Vlatke Horvat, umjetnice rođene u Hrvatskoj koja živi u Velikoj Britaniji, te umjetnica i umjetnika koji žive u dijaspori.




Razmjena će se odvijati između Venecije i drugih lokacija improviziranim sredstvima – radove će u svojim džepovima, torbama ili koferima transportirati prijatelji i poznanici koji već putuju u grad za vlastite potrebe, a koji će pri tom postati neformalni kuriri projekta.


Naziv projekta, “Priručnim sredstvima”, u fokus stavlja improvizirane transportne sustave kojima pojedinci aktiviraju neformalne mreže prijatelja, poznanika, pa čak i stranaca, za dostavu pisama, paketa, dokumenata, novca i drugih materijalnih dobara članovima obitelji i drugima koji žive u udaljenim gradovima ili državama.


Mreže koje potiču temelje se na načelima solidarnosti, zajedničke borbe, uzajamne potpore i prijateljstva, čimbenicima koje projekt ističe kao preduvjete za suživot s drugima i kao nezamjenjive alate onih koji žive u “stranim zemljama”.


Projekt “Priručnim sredstvima” ukazuje na širok raspon drugih tema kao što su alternativna logistika, spontana proizvodnja društvenih odnosa, neformalna i darovna ekonomija te ideja povjerenja.


Na suptilnijoj, ali ključnoj infrastrukturnoj razini, projekt polazi od prepoznavanja izvanrednog stanja kada je riječ o klimatskoj krizi i značajnom ekološkom otisku institucionaliziranih načina proizvodnje, prijevoza i prezentacije suvremene umjetnosti.


Improvizirani sustav dostave umjetničkih radova u Veneciju i iz Venecije zaobilazi formalni transportni sustav, a izložbena arhitektura uključuje reciklirane materijale.


Smješten u intimnom prostoru Fàbrica 33 u venecijanskoj četvrti Cannaregio – Fondamente Nove, Hrvatski paviljon predstavlja dinamičnu igru trodimenzionalnih struktura, slika i crteža.


Paviljon će istovremeno služiti i kao privremeni atelje umjetnice Vlatke Horvat tijekom čitavog bijenala.


Naručitelj projekta za Hrvatski paviljon na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia je Ministarstvo kulture i medija RH, a projekt provodi Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana.