Izložba vizualnih umjetnosti

Hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu: Pitanja i iskustva dijaspore iz različitih perspektiva

Ervin Pavleković

Foto Hugo Glendinning

Foto Hugo Glendinning

Umjetnica Vlatka Horvat je pozvala umjetnike i umjetnice koji žive u dijaspori na uključivanje u niz uzajamnih razmjena umjetničkih radova i drugih materijala improviziranim sredstvimaVENECIJA – Na ovogodišnjemu Venecijanskom bijenalu, 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, s temom »Stranci posvuda«/»Stranieri Ovunque« kustosa Adriana Pedrose, našu će zemlju, Hrvatski paviljon, predstavljati projekt »Priručnim sredstvima« umjetnice Vlatke Horvat i kustosice Antonije Majače, dinamična akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnika koji su svojevrsni stranci, ili – žive »kao stranci«.


Dinamična igra


Smješten unutar intimnog prostora Fàbrice 33 u venecijanskoj četvrti Cannaregio, Hrvatski paviljon, čije je otvorenje danas, predstavljat će dinamičnu igru trodimenzionalnih struktura, slika i crteža, te će istovremeno služiti i kao privremeni atelje umjetnice tijekom ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala, javljaju iz Ministarstva kulture i medija.


Prema najavi, Hrvatski paviljon, reflektirajući pitanja i iskustva dijaspore iz različitih perspektiva, na Bijenalu je realiziran kao zanimljiva intimna, društvena i performativna razmjena koja se odvija tijekom njegova trajanja. S obzirom na sam naziv izložbe, izložba u središtu projekta kontinuirano će se proizvoditi kroz procese susreta i razmjena. Umjetnica Vlatka Horvat pozvala je umjetnike i umjetnice koji žive u dijaspori na uključivanje u niz uzajamnih razmjena umjetničkih radova i drugih materijala, a sve će se razmjene odviti između Venecije i drugih lokacija improviziranim sredstvima – putem brojnih prijatelja, putnika i stranaca koji će kao kuriri neformalno sudjelovati u realizaciji izložbe.


Ograničeni resursi
– Često radim s onim što mi je pri ruci, u smislu onoga što zateknem oko sebe u fizičkom smislu – razni pronađeni predmeti, ostaci urbanih ili industrijskih procesa, ili ostaci mojih prethodnih projekata. Rad s onim što je pri ruci, oslanjanje na ekonomičnost sredstava i iznalaženje improviziranih rješenja povezano je s uvjetima neimaštine i oskudice; stvaranjem s ograničenim resursima, što su često uvjeti u kojima borave i sami stranci u novim životnim okolišima. Uvijek me zanimaju ograničenja, ali i njegov metaforički potencijal – ideja da se s malo može napraviti puno, obrazlaže autorica Vlatka Horvat.


Rad »Priručnim sredstvima« projekt je za Hrvatski paviljon, ali logika po kojoj su različiti ljudi, njihovi narativi, iskustva i radovi okupljeni i pozvani da dijele prostor, ne slijedi kategorije nacionalnog identiteta ili pripadnosti. Paviljon tako postaje mjesto susreta, gdje je u prvom planu prijateljstvo i povjerenje, a projekt se gradi na solidarnosti i uzajamnoj podršci kao načelima koja spajaju i drže ljude zajedno.


Sam projekt bit će popraćen dvjema publikacijama koje su uredile Vlatka Horvat, Antonia Majača i Kate Sutton, dok će projektna čitanka uključiti nove tekstove Ivane Bago, Anne Boyer, Season Butler, Tima Etchellsa, Aleksandra Hemona, Massimiliana Mollone, Haruna Morrisona, Giulie Palladini, Lare Pawson, Noémie Solomon i Što, kako i za koga/WHW, biti dostupna u paviljonu za vrijeme trajanja izložbe, svim posjetiteljima. Sam katalog će biti objavljen u jesen ove godine.


Dvanaest prijava


Na temelju raspisanog Javnog poziva za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na 60. Venecijanskom bijenalu, Povjerenstvo u sastavu ravnateljica MSU-a Zagreb i predsjednica Povjerenstva Vesna Meštrić, umjetnici Tomo Savić-Gecan, Kristian Kožul i Zoltan Novak te ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Nevena Tudor Perković jednoglasno je među dvanaest pristiglih prijedloga odabralo projekt »Priručnim sredstvima«/»By the Means at Hand« umjetnice Vlatke Horvat i povjerenice Antonije Majače, istaknuvši da najkvalitetnije odgovara na temu jubilarnog izdanja Venecijanskog bijenala »Stranci posvuda«/»Foreigners Everywhere« koju je zadao umjetnički direktor Adriano Pedrosa.


Naručitelj projekta za Hrvatski paviljon na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a projekt provodi Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana. Projekt se realizira uz potporu Zaklade Luma, a dodatnu podršku pružaju Epson, Prostoria, Centrala i Unstable Object.