Muzej »Venanzo Crocetti«

“Od realizma do apstrakcije”: Margareta Krstić izlaže na međunarodnoj izložbi u Rimu

Kim Cuculić



RIM – Margareta Krstić izlaže na Međunarodnoj izložbi »Od realizma do apstrakcije« u Muzeju »Venanzo Crocetti« u Rimu. Ovu izložbu skulptura, slika i akvarelnog slikarstva organizira Kulturalna udruga RomAnticaiMonti, a prezentira je talijanski kritičar Giorgio Palumbi. Izlaže dvadeset umjetnika, a iz Hrvatske su još zastupljeni Bruno Bulaja sa slikom »Šetnja pod mjesečinom« i Veronika Šulić sa slikom »Brodolom III«. Profesor Palumbi odabrao je sliku Margarete Krstić »Svemir« o čemu je u katalogu napisao sljedeće:


»Fantastična široka zagledanost u beskraj svemira, njezina, koja predstavlja ključ koji otvara vrata ekskluzivne autoričine kreativnosti i senzibiliteta i koja, štoviše svojim snovima zna dati oblik i boju strastvenim kolorističkim jezikom i zna kako ispričati vlastitu unutarnju osobnu povijest. Veliki smisao za slikanje, onaj Margarete Krstić, koja zna uroniti u dubinu duše emotivno zahvaćajući pogled gledatelja, koji ne može pobjeći od tolike atmosfere topline u kojoj može doživjeti iste osjećaje strastvene vitalne sugestivnosti, bijes i ljepotu. Veličanstvena kreativnost, ona slikareva, koja se rasplamsa moćnim crvenim karminom u kojem živi magenta koja unisono zna ilustrirati ono što se u njoj snažno osjeća što zna postati himnom beskrajnog egzistencijalnog zadovoljstva i koja zna ići izvan granica mašte. Margareta Krstić prekrasna je ilustracija novootkrivenih osjećaja njezine duše i živosti koju posjeduju njezina osjetila, u kojem njezin vlastiti ‘svemir’ postaje vibrantan sjajem da bi pozdravio ljepotu i iskrene strastvene instinkte koji povećavaju njegov sjaj. Zasićeni eterični kromatski trenuci suspenzije, oni umjetnika, dobro zadržanog u ‘samom sebi’, ali koji zna kako se vinuti praćen svojim čarobnim kistom, nikad zadovoljan kromatskim avanturama i željan dati oblik onim snovima koji samo čekaju biti podijeljeni.«


Margareta Krstić je proteklih godina izlagala na 91 izložbi u Hrvatskoj te na 92 međunarodne izložbe u Rimu, Faenzi, Veroni, Asizu, Cuneu, New Yorku, Buenos Airesu te u Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj. Umjetnica je dobila brojne nagrade i priznanja.