Izložba fotografija

Riječka umjetnica Fanita Barčot-Nikolac izlaže u Centru vizualne umjetnosti u Rovinju

Kim Cuculić

Fanita Barčot-Nikolac

Fanita Barčot-Nikolac



ROVINJ – Riječka autorica Fanita Barčot-Nikolac izlaže u Centru vizualne umjetnosti Batana u Rovinju. Otvorenje izložbe je u subotu 20. travnja u 20 sati. Riječ je o izložbi koja je bila postavljena u Galeriji »Klović« u Rijeci, nakon čega je gostovala u Splitu i Beogradu. Ovako o izložbi u katalogu piše Ivica Nikolac:


»Umjetnost odslikavanja nije u izmišljanju novih svjetova, već u otkrivanju fascinantnih aspekata onoga u kojem žive. U ovim fotografijama, koje su na određeni način na rubu magičnog realizma, ne vidimo mehanizme koji stoje u pozadini zbivanja. Prisutna je samo koordinacija elemenata slike i stvari, naznaka onog što je bio poticaj za odslikavanje stvarnosti. Tijelo je tamnica duše, naučavao je grčki filozof Platon. Ovdje, na fotografijama sve je tiho, diše se samo nakratko. Dah je uzdah, uzdah je emocija. Za omamljenost iz koje ima buđenja nikada nam se ne nudi objašnjenje.


Očita je senzualnost njezinih fotografija. Tjelesnost, koju samo varljivo oko može shvatiti kao golotinju, pojavljuje se s ove strane svega voajerskog ili izrabljivačkog. Tijelo umotano u tijelo, koje iz tijela odlazi i u tijelo se umata. Ovo odvajanje i privlačenje – udaljenost, intimnost – uvjerljivo je prikazano kao emotivna snaga koja izbija iz njezinih fotografija… Na fotografijama Fanite Barčot-Nikolac prikazan je svijet, u kojem se kao i u životu, u lucidnim trenucima obračunava s trenutnim istinama, opetovano ih zanemarujući i zaboravljajući.« Izložba ostaje otvorena do 12. svibnja.