"KOCKICA"

Otvorena izložba u povodu 30. obljetnice Muzeja grada Rijeke. Jedno od važnih središta riječkog kulturnog života

Valentina Botica

Snimila Ana Križanec

Snimila Ana Križanec

Sedamnaest zbirki ovom se prigodom moralo stisnuti u prizemlje »Kockice«, tako da je svaka prezentirana s nekoliko predmeta koji jasno odražavaju čime se svaka od tih zbirki bavi, a posebno izdanje kataloga pruža uvid u proteklih trideset godina muzeja



RIJEKA – Prije točno 30 godina, 11. travnja 1994., nastao je Muzej grada Rijeke. Počeo je skromno, a sada broji 17 zbirki s više od 20 tisuća predmeta. Vrijedi slavlja! Zato se sinoć u »Kockici«, jednome od središta riječkog kulturnog života, svečano obilježila okrugla obljetnica uz govore, vino, rođendansku tortu i, naravno, izložbu.


Zborski nastup


Događaj je započeo izvedbom nekoliko članova združenog zbora Prve riječke gimnazije i Gimnazije Andrije Mohorovičića, a ubrzo je poznato lice muzeja, Velid Đekić, svima poželjelo dobrodošlicu i najavio govornike. Vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja grada Rijeke, Mladen Urem, otvorio je slavljeničku večer u pozitivnom tonu.





– Pozdravljam vas s radošću jer je danas stvarno poseban dan. Muzej danas slavi trideset godina postojanja, ali on ima duboke temelje u povijesti i nasljednik je Muzeja narodne revolucije i iza njega je zapravo šezdeset i jedna godina tradicije, ističe.


Od tih trideset, čak dvadeset i šest godina muzej je bio pod ravnateljskom palicom Ervina Dubrovića, koji se našalio: »Zaista lijepa večer i lijepa prigoda. Ja sam još uvijek živ za razliku od mojih nekih prethodnika i mogu uživati i gledati napredak ovog muzeja«, rekao je i prisjetio se početaka i transformacije.


– Nije bilo lako na početku, bilo je dvojbi bi li bivši Muzej narodne revolucije trebalo zadržati ili ugasiti, ali izdržali smo, muzej smo sačuvali i opravdali njegovo postojanje. Zadovoljni smo ovom etapom, nakon koje slijede nova velika djela, kaže Dubrović kojega veseli što je dočekao da muzej ima svoj stalni postav, čime je, zaključuje, dobio na ozbiljnosti, a tako postao i ponos Riječana.


Kako bi velika izložba mogla dostojno obuhvatiti tridesetogodišnji rad muzeja, zaslužan je bio tim Deborah Pustišek Antić.


Sedamnaest zbirki


– Muzej je počeo s tek pet naslijeđenih zbirki. Trideset godina kasnije, pred nama je sedamnaest zbirki. Ovih godina, izmijenili su se njihovi voditelji, ali su svi radili na tome da se fundus znatno obogati. Tih sedamnaest zbirki ovom se prigodom moralo stisnuti u prizemlje »Kockice«, tako da je svaka prezentirana s nekoliko predmeta koji jasno odražavaju čime se svaka od tih zbirki bavi, objasnila je Pustišek Antić, dok je Marija Lazanja Dušević, urednica kataloga, istaknula važnost timskog rada i dokumentiranja rada ustanove. Ovo posebno izdanje kataloga pruža uvid u proteklih trideset godina, a imalo je dvojaki cilj – obilježiti obljetnicu i pokazati da djelatnici muzeja imaju veliki potencijal, što se pokazalo kroz njihov rad kroz godine.



Otvorenju je prisustvovao i riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je čestitao svima koji su pridonijeli tome da ovaj muzej postane jedna od najbitnijih kulturnih institucija u Rijeci i šire, a slavljenička večer završena je rezanjem torte, što su zajednički učinili Mladen Urem i Jasna Milinković, najdugovječnija djelatnica s trideset godina staža u muzeju.