Galerija Pasaž

FOTO Od portreta i pejzaža do arhitekture. Otvorena revijalna izložba članova Fotokluba Color

Katarina Bošnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



U Galeriji Pasaž u Križanićevoj ulici u utorak je otvorena revijalna izložba članova Fotokluba Color za koju je fotografije selektirao vrsni fotograf dr. Boris Božić, majstor fotografije i dobitnik najvišeg priznanja Međunarodne Federacije Umjetničke fotografije koji trenutno živi u Švicarskoj.


Izloženo je ukupno 37 fotografija čiji su autori Aleksandar Tomulić, Dubravka Ovčarić, Edvard Primožić, Fanita Barčot-Nikolac, Gordana Poščić, Ines Habereiter, Ivica Nikolac, Karmen Lazar, Nebojša Anić, Nives Papandopulo, Sonja Diklić, Tanja Frančišković, Željko Jerneić, Zoran Uzelac i Žorž Istog Duško.


Foto galerija: Revijalna izložba članova Fotokluba Color Foto: Marko Gracin


Kako je objasnio predsjednik Fotokluba Color Ivica Nikolac, ovo je na neki način i prva izložba kojom Galerija Pasaž, u koju su nedavno preselili, kreće u galerijski život. Galeriju su ranije ove godine otvorili prigodnom izložbom na temu 20. godina tradicionalne izložbe „Žena“.




– Revijalna izložba je ustvari ono što smo radili prošle godine, 2023., naravno, ne svi članovi, već oni koji su se odazvali pozivu da se predstave u Galeriji. Naime, izložba je trebala biti u prosincu u našem bivšem prostoru, ali kako smo krenuli u selidbu u novi prostor, odlučili smo prebaciti izložbu na ovu godinu, tako da će ove godine biti dvije revijalne izložbe – kazao je Nikolac te dodao kako je novost to da revijalne izložbe više neće biti selektirane tako da im se dodjeljuju nagrade, već će biti prikaz radova članova Fotokluba, s time da će fotografije članovi zajednički odabrati.


Među 37 fotografija, i crno-bijelih i u boji, našao se niz portreta i pejzaža, fotografija s motivima prirode i kukaca, cvijeća, vodopada i karnevala, kao i fotografija arhitekture, mostova i interijera. Fotografije su postavljene tako da su međusobno vrlo komplementarne, a isticali su se kontrasti između nježnih boja prirode i snažnih emocija u portretima.


Na samom otvorenju Nikolac je još istaknuo kako su članovi Fotokluba Color prošle godine, osim na lokalnoj, također i na svjetskoj razini ostvarili izvanredne rezultate i osvojili niz nagrada na svjetskim salonima fotografije gdje su bili u konkurenciji s tisućama autora.


– To me čini ponosnim jer je njihov uspjeh i uspjeh našeg Kluba, zajedno promičemo dobrobit fotografije i želju za uključivanjem u zajednicu. Suština svega je da kada nešto napravite, da to narodu i pokažete – zaključio je Nikolac.


Izložba će biti otvorena do 30. travnja, a može se pogledati od ponedjeljka do petka od 17 do 20 sati. Iduća u Galeriju Pasaž stiže izložba člana Fotokluba Aleksandra Tomulića, dobitnika nagrade Tošo Dabac, a koja trenutno gostuje u Zagrebu.