Potiču metabolizam

Saveznici kod gubitka kilograma: Povrće koje sagorijeva više kalorija no što ih sadrži

Mija Dropuljić

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Pojedine namirnice su gorivo za sagorijevanje masti jer potiču metabolizam i gubitak kilograma. Ako ste uvjereni da morate podosta smanjiti unos hrane kako biste počeli gubiti kilograme, u krivu ste. Naravno, one takozvane loše namirnice trebate svesti na minimum, no ako na svoj jelovnik uvrstite zdraviju varijantu, nipošto ne trebate biti gladni. Čak pojedine namirnice sagorijevaju više kalorija nego što same u svom sastavu sadrže, prenosi Grazia. 


Pojedine namirnice su gorivo za sagorijevanje masti jer potiču metabolizam, a time i gubitak kilograma. Dobra vijest je što takve namirnice možete jesti bez grižnje savjesti. Na svom tanjuru povećajte količinu sljedećeg povrća.


Šparoge


Nažalost, omiljene šparoge možemo jesti samo u sezoni, ali to ne znači da kada se napokon pojave, nećemo navaliti na njih. One su odlične za čišćenje organizma od toksina, a izvrsno djeluju i na zdravlje kože. Naime, šparoge iznutra hrane tijelo, što je veoma važno za hidrataciju kože, stoga ona dobiva onaj tako željeni prirodni sjaj. I, da, šparoge skoro pa i nemaju kalorija.


Celer
Celer se ubraja među one namirnice koje imaju najmanje kalorija. Stoga ne iznenađuje zašto se štapići celera često koriste umjesto čipsa uz raznorazne ukusne umake. Svoj metabolizam ćete ujutro najbolje potaknuti ako napravite sok ili smoothie od celera. 


Brokula


Slično kao šparoge, brokula potiče metabolizam i djeluje kao izvrsna detoks namirnica koja pozitivno djeluje na zdravlje i rad naših crijeva. Za razliku od šparoga brokula je dostupna tijekom cijele godine, a možete je pripremati na razne načine, od gustih juha, do složenaca.


Zelena salata


Klasičnu zelenu salatu najčešće konzumiramo uz ručak ili večeru. Ona je izvrstan odabir u borbi protiv usporenog metabolizma. Redovita konzumacija salate ima brojne prednosti. Regulira probavu i u isto vrijeme je zaslužna za ravan trbuh. 


Luk


Uz luk ne samo da se tope kalorije nego se jača i imunitet, što je svakako značajka koju ne bismo smjeli zanemariti. Stručnjaci također naglašavaju kako je luk dobar saveznik za rješavanje mrskog celulita.