Prestižno priznanje

Hrvatska ima deset restorana s Michelinovim zvjezdicama. Do kraja lipnja će zasvijetliti još njih nekoliko

Hina

Ilustracija Vedran Karuza

Ilustracija Vedran Karuza

Je li optimizam utemeljen trebali bismo doznati krajem lipnja, kada se očekuje službena Michelinova objava.Hrvatska se od lani može pohvaliti s respektabilnih deset Michelinovih zvjezdica i deset restorana koji nose to prestižno gastronomsko priznanje, a uskoro bi mogla zasvijetliti i koja nova, piše u nedjelju Večernji list.


Michelinovi inspektori su trenutačno na terenu, potajno obilaze i lokale koji već imaju zvjezdicu i pretendente na ulazak u to visoko gastronomsko društvo.


Turistički i kulinarski krugovi su optimistični, vjeruje se da će i ove godine biti novih restorana koji će se okititi Michelinovim priznanjem, a spekulira se da će možda prvi put “pasti” i dvije zvjezdice u paketu. Je li optimizam utemeljen trebali bismo doznati krajem lipnja, kada se očekuje službena Michelinova objava.
Do pandemije je, inače, običaj bio da se rezultati Michelinovih inspekcija objave u prvoj polovici godine, zbog korone je to bilo prolongirano nakon ljeta, a ovogodišnji termin još je jedna potvrda da se stvari u turizmu i ugostiteljstvu pomalo vraćaju na staro.


Otprije su, da podsjetimo, vlasnici po jedne Michelinove zvjezdice rovinjski restoran Monte, zagrebački Noel, šibenski Pelegrini, LD na Korčuli, dubrovački 360, Boškinac u Staroj Novalji, lovranski restoran Draga di Lovrana, a od lani i riječki restoran Nebo u hotelu Hilton Costabella, Alfred Keller u malološinjskom hotelu Alhambra te Agli Amici u Rovinju.


Suradnja Michelina i Hrvatske turističke zajednice počela je, inače, još 2016. godine, a prva je zvjezdica stigla već godinu kasnije. I to rovinjskom restoranu Monte, koji je ponosno nosi već šestu godinu. Je li možda došlo vrijeme i za drugu zvjezdicu, vlasnik Montea Danijel Đekić ne želi se time previše opterećivati.


“Ako dođe, to će biti za ono što smo dobro već odradili, znači da je zaslužujemo i dobro bi nam došla. Ako ne dođe, neće biti problem, riješio sam to i sam sa sobom. Čim dobijete Michelinovu zvjezdicu, pod rizikom ste i da je izgubite. Nisam više pod stresom zbog toga, nemam nikakva očekivanja, a zaokupljen sam i novim projektom”, otkriva vlasnik Montea Danijel Đekić, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.