Teatrologinja i spisateljica

“Eskim na feniksu ti je ukrao mobitel”. Objavljena nova knjiga Nataše Govedić

Davor Mandić



ZAGREB – Teatrologinja i spisateljica Nataša Govedić, suradnica Novog lista, objavila je u izdanju Naklade Ljevak novi roman, naslovljen »Eskim na feniksu ti je ukrao mobitel«. Kako kaže bilješka izdavača, riječ je o intimnom romanu.


– Zato mu zbilja treba devedeset dimenzija našeg postojanja, a ništa manje i Eskimi i feniksi. Eros nije rob konvencija. Ujedno je riječ i o romanu grada Zagreba, ali ispričanom iz perspektive hodanja, koračanja, fizičkog kretanja ulicama između Sljemena i Hendrixova mosta. Averzija koju Kreda osjeća prema Filozofskom fakultetu ujedno je otpor prema birokratskom poimanju učenja, studiranja i kasnije ispraznog rada. U ovom tekstu i njegovom svijetu nitko ništa ne želi otaljavati. Naprotiv. Ni u ljubavi ni u slikarstvu ni u književnosti nema boljeg izbora od »stranputica« – kaže bilješka o romanu. Roman donosi i posebno izdanje fanzina Noćna straža, gdje svoje vizualne radove na temu vremena izlaže dvadeset umjetnika, okupljenih oko protagonistice. U bilješci o knjizi navodi se da je taj likovni dodatak posebno namijenjen čitateljima koji si žele izgraditi mali balkon-vrijeme ili vrt-vrijeme, kao i čitateljicama koje u prostoru svoje imaginacije nemaju potrebu dizati zidove između slike i teksta.


– Slike vremena u današnjem »vremenu slike« pojavljuju se i kao dokaz da ni vrijeme ni slike nisu potrošeni – zaključuje bilješka.