MEĐUNARODNA IZLOŽBA ARHITEKTURE

Hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu: Predstavljen program “Togetherness / Togetherless”

Kim Cuculić

Povjerenik Idis Turato, poznati riječki arhitekt, objasnio je kako paviljon »Togetherness/Togetherless« tematizira suvremene izazove zajedništva te položaj pojedinca u društvu



ZAGREB – U Zagrebu je predstavljen hrvatski paviljon »Togetherness/Togetherless« na 17. Venecijanskom bijenalu, međunarodnoj izložbi arhitekture.


Projekt hrvatskog nastupa predstavili su ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Nevena Tudor Perković, povjerenik nastupa prof. dr. sc. Idis Turato te članovi autorskog tima Ida Križaj Leko, Morana Matković i Ivan Dorotić.


Istaknuvši kako su međunarodne izložbe glavna pokretačka snaga u produciranju i promišljanju umjetničkih tendencija te prilika da se kontekstualiziraju pozicije hrvatskih umjetnika, Tudor Perković je zaključila da je od iznimne važnosti odabir iznimno kvalitetnog projekta koji će biti blizak temi Bijenala, a posebno njegova internacionalna prepoznatljivost. Podsjetila je i kako je temeljem raspisanog Javnog poziva Povjerenstvo jednoglasno odabralo projekt »Togetherness/Togetherless« kao najpotpuniji odgovor na postavljene natječajne kriterije – priopćilo je Ministarstvo kulture i medija.


Kriza gradova




Povjerenik Idis Turato, poznati riječki arhitekt, objasnio je kako paviljon »Togetherness/ Togetherless« tematizira suvremene izazove zajedništva, položaj pojedinca u društvu i mogućnost arhitekture da svojim pristupom analizira krizu gradova nastalu razvojem novih tehnologija, digitalizacijom, promjenom uvjeta rada i stanovanja te različitim shvaćanjima načina korištenja, planiranja i gradnje javnog prostora.


Multidisciplinarni autorski tim projekta »Togetherness/Togetherless« čine arhitektica Ida Križaj Leko, povjesničarka umjetnosti Morana Matković, arhitekt i fotograf Ivan Dorotić, sociolog Davor Mišković, dizajneri Maša Poljanec i Leo Kirinčić, arhitektica Jana Horvat te kulturolog Renato Stanković.


Lokalni kontekst


Referirajući se na temu 17. Venecijanskog bijenala – međunarodne izložbe arhitekture »How will we live together« kustosa Hashima Sarkisa, posebno je značajan doprinos specijaliziranih lokalnih obrtnika, majstora i radnika brodogradilišta, koji su svojim iskustvima i vještinama dodatno naglasili lokalni kontekst paviljona. Povijest, reference i kontekst upisani u koncept paviljona svoje ishodište nalaze u iskustvu grada Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020. te višegodišnjih istraživačkih i izložbenih aktivnosti u sklopu programskih pravaca projekta.
Hrvatski paviljon u prostorima venecijanskog Arsenala veličine je 70 metara četvornih. Za projekt je Ministarstvo kulture i medija izdvojilo 650.000 kuna te 70.000 eura za najam prostora. Partneri i sponzori projekta hrvatskog nastupa su Sveučilište u Rijeci – DeltaLab, Rijeka 2020, Grad Rijeka, Zumtobel i Caparol, a izložba je održana u organizaciji Društva arhitekata Rijeka. Otvorenje hrvatskog paviljona održat će se 21. svibnja u 15.30 sati, a izložba će ostati otvorena do 21. studenoga 2021. godine.


Više informacija nalazi se na: https://togetherness-togetherless.com/.