
Foto Pixabay.com
Ima li boljih slastica od onih na bazi čokolade koje možete pripremiti sami kako biste iznenadili svog partnera?
Valentinovo je dan zaljubljenih, poseban trenutak u kojem možete slaviti vašu ljubav tako što ćete uživati u dobroj hrani, posebice u mirisu i okusu slatkih specijaliteta. Ima li boljih slastica od onih na bazi čokolade koje možete pripremiti sami kako biste iznenadili svog partnera? Lijep je to način da mu pokažete svoju ljubav i izađete iz rutine, ali i da se zabavite u kuhinji pokušavajući ga dodatno osvojiti kroz želudac.
Mnoga su istraživanja pokazala da unos čokolade potiče oslobađanje endorfina, razlog zbog koga je u stanju povećati dobro raspoloženje. Nije slučajno što je poznata kao prirodni antidepresiv, te da nam daje osjećaj blaženstva. Čokolada, u svakom slučaju, spada u stimulativnu hranu, pa je pravi izbor za Valentinovo. Donosimo vam tri recepta, laganije varijante klasičnih slatkih delicija, a koji su i vrlo jednostavni za napraviti.
Lagani tartufi
Ukoliko ste ljubitelji kuglica tada vam predlažemo da probate napraviti lagane tartufe. Za 18 tartufa potrebno vam je 120 g sira ricotta, 35 g gorkog kakaa + ostalo za posipanje tartufa, 80 g tamne čokolade i 3 žlice šećera u prahu.
Otopite tamnu čokoladu na pari i ostavite da se ohladi. Ricottu pomiješajte sa šećerom u prahu, pa dodajte otopljenu čokoladu i kakao te miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Stavite smjesu u hladnjak na najmanje dva ili tri sata, ili dok ne postane gotovo čvrsta. Zatim oblikujte male kuglice, pa ih uvaljajte u gorki kakao. Do posluživanja ih držite u hladnjaku. Gorki kakao upotpunjava recept dajući slatkišu karakteristični okus. Ako želite, svoje lagane tartufe možete učiniti još ukusnijima tako što ćete ih posuti šećerom u prahu, kokosom ili čokoladnim mrvicama.
Čokoladni mousse
Lagani čokoladni mousse drugi je desert koji vam predlažemo, a koji je idealan upravo za dan zaljubljenih. Za šest porcija potrebna su vam 3 bjelanjka, 140 g tamne čokolade (najbolje 70 postotne), 75 ml obranog mlijeka, 90 g šećera, 45 ml vode, narančina korica (neobavezno) i 1 žlica kakaa za posipanje.
Ulijte mlijeko u zdjelu s debelim dnom i otopite nasjeckanu tamnu čokoladu. U drugoj posudi miješajte šećer s vodom i ostavite na vatri dok ne dobijete sirup. U međuvremenu u čistoj posudi ili u mikseru napravite snijeg od bjelanjaka. Polovicu sirupa ulijte u bjelanjak i nastavite mutiti, a zatim polagano dodajte ostatak, sve dok smjesa ne postane čvrsta. Otopljenoj čokoladi dodajte narančinu koricu, a zatim ju lagano umiješajte u smjesu od bjelanjaka. Učinite to laganim pokretima odozgo prema dolje. Sve izlijte u 6 zdjelica ili čaša i stavite ih u hladnjak barem na dva sata.
Poslužite mousse posut gorkim kakaom i narančinom koricom ako želite.
Torta od kakaa i jogurta
Predlažemo vam i laganu tortu od kakaa i jogurta, a za kalup promjera 22 cm potrebno vam je 230 g brašna, 30 g gorkog kakaa, 160 g šećera, 30 ml suncokretovog ulja, 125 ml vode, 40 g jogurta s niskim udjelom masti i vrećica praška za pecivo.
Pećnicu uključite na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješajte jogurt s uljem i šećerom. Dodajte prosijano brašno, vodu, prašak za pecivo i kakao. Miješajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Tepsiju za pečenje namažite žličicom ulja i pospite je s vrlo malo brašna. Ulijte tijesto i poravnajte površinu žlicom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta, a prije vađenja kolača napravite »test čačkalicom«: ako ostane suha to će značiti da je torta spremna. U suprotnom pustite da se još malo peče. Ostavite da se ohladi. Možete ju ukrasiti po želji.