Napad na sva čula

Drugi o nama: Hedonistička turneja slavnim hrvatskim restoranima otkriva brojne eno i gastro bisere

P. N.

Klaudio Jurčić, čuvar  vinskog blaga u Bevandi

Klaudio Jurčić, čuvar vinskog blaga u BevandiSrbijanski portal Vino objavio je zanimljiv članak o neobičnoj vinskoj turneji vinariji iz Šida Vista Hill po najekskluzivnijim hotelima, restoranima, klubovima Hrvatske i Slovenije, ali i onim koji spadaju u red prikrivenih bisera poznatih samo vrhunskim hedonistima kakvi su zapravo Slobodan Boba Živojinović i Aleksandar Vinčić Vinča, suvlasnici spomenute vinarije.


U Zagrebu je kultni restoran Tač prigrlio Vista Hill pridošlice. Između mladih divljih šparoga, španjolskog pršuta pata negra i otvorenog plamena na kome se peku mesne đakonije nazdravljalo se u zajedničkom uživanju s brojnim poznatim ličnostima iz svijeta glume, gastronomije, ali i gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem. Pjevalo se do duboko i noć, navodi portal.


Među gostima je bio i Ante Božikov Dupin, vlasnik konobe Opat u istoimenom zaljevu na Kornatima. Od nekadašnja četiri stola koje je pokojni otac postavio 1987. godine i malog broja ribara koji su svraćali Ante danas vodi ekskluzivni restoran sa nekoliko stotina mjesta ispred koga se guraju desetine najluksuznijih jahti, a tanjura bez rezervacije nema ni za lijek većim dijelom sezone, piše Vino.
Put do Opatije i nezaboravne večere u kultnom restoranu Bevanda jednom od najljepših na Jadranu i šire bio je protkan raznim oblicima vremenskih nepogoda koje gotovo uvek sačekaju putnike na ovom dijelu auto-puta.  Ali postoje i usputne nagrade kakva je posjeta agro restoranu Villa Plasa koji je Velimir Perčić otvorio u naizgled zabačenoj lokaciji, mestu Zaluki, na staroj cesti za mjesto Rupe i ka zapadnoj granici. Etno arhitektura kamena i drveta uz veliko ognjište krije neočekivana uživanja ali i saznanja, navode.


Potom su posjetili Opatiju, za koju Boba Živojinović kaže kako je uz Monte Karlo i Monako, najpoznatije turističke bisere i destinacije za cijeli jet-set, bila jedno od vodećih mondenskih mjesta. U restoranu Bevanda, prvog hotela sa pet zvjezdica na sjevernom Jadranu vlada savršen mir i sklad, a eno-gastro riznica vrhunskih specijaliteta skriva i tajnu vinskog podruma u koji vas liftom može uvesti samo Klaudio Jurčić, četiri puta najbolji somelijer Hrvatske te čuvar tog vinskog blaga, javlja Vino i navodi:


”Uz 800 etiketa, gde je do nekih jako teško doći, tu su specijalni privatni sefovi koje koriste selebriti ličnosti i veliki ljubitelji vina da ovde, u idealnim uslovima čuvaju specijalne boce. Naravno, imena vlasnika su strogo čuvana tajna. Od slavnih u ovaj specijalni prostor na degustacije zalaze Džon Malkovič, Haris Džinović, mnogo drugih slavnih lica, a i Lepa Brena je čest gost. Pod prekriven sitnim crnim granitom održava vlagu, temperatura je stalna, posebno iza debelih vrata velikog sefa gde vinski biseri restorana.”


Svratili su potom i u Navis, o kojem portal Vino piše: ”Na putu ka Ljubljani skrećemo skoro do granice Opatije i Rijeke gde se nalazi neobični superluksuzni hotel Navis izgrađen u izolovanoj uvali, a usađen u stenu. Vlasnik Krunoslav Kapetanović obuzet je morem pa hotel u mnogim segmentima podseća na kakav teretni brod.  Najbolji mladi chef Hrvatske za godinu 2019. a po mišljenju vodiča Gault Millau zaposlen je baš ovde u Navisu, ime mu je Tino Sinožić.”