Tihana Tomičić

Vlada će morati koristiti “sjekiru”

Tihana Tomičić

foto Davor Kovacevic

foto Davor Kovacevic

Politika državne intervencije morat će se nastaviti

placeholder


Jučerašnji prvi dan nakon godišnjih odmora, kako za Vladu, tako i većinu ostalih, donio je potvrdu onoga čega smo se bojali: jesen donosi inflaciju i energetsku krizu u cijeloj Europi, a vlade se pripremaju tako, pa i naša, da najavljuju štednju, pa čak i redukcije. Europa priprema doslovce mjere koje donose jesenji mrak – plan je da se gase se svjetleće reklame i izlozi, reducira ulična rasvjeta, trgovine će se zatvarati ranije. Za to vrijeme, hrvatska Vlada priprema čak tri sjednice samo u idućem tjednu, jer je na stolu donošenje mjera ne samo u gospodarskoj, nego i u socijalnoj sferi.


Dobre su vijesti da se nastavlja ulagati u LNG terminal i novi plinovod od Zlobina do Bosiljeva; skladište plina Okoli puni se relativno dobro; također i da se snižava PDV na solarne panele, toplinske centrale i drva; isto tako i da će socijalno ugroženi uskoro dobiti novi paket mjera za ublažavanje krize, sličan onome što smo početkom proljeća imali zbog rasta cijena goriva i energenata, tada težak pet milijardi kuna. Sad se sa svim tim nastavlja, i godišnji odmori su definitivno stvar prošlosti.


Samo ulaganje u LNG predviđeno je u visini od 180 milijuna eura, pri čemu se uvelike računa na europski novac, a to i ne čudi ako se zna da Hrvatska kao jedna od rijetkih zemalja koja ima svoj terminal za preradu ukapljenog plina već danas jest važno čvorište na karti Europe. Podrška Bruxellesa u tom smislu nije upitna.
Dobra su vijest i rezultati turističke sezone, koja još uvelike traje – čak 45 posto veći broj dolazaka, i za trećinu noćenja, ulog su u tu jesen koja nas očekuje. Nešto štednje ipak će se steći, pa će udar na socijalnu stranu državnog proračuna biti manji.


Donekle se mogu radovati i u lokalnoj samoupravi jer su s jučerašnje prve sjednice Vlade nakon ljetne stanke poručili kako se neće dogoditi da ijedna škola ili vrtić ostanu bez novca za energente.


Taj perpetuum mobile u kojem društvo i država ipak uspješno funkcioniraju, mada je kriza evidentna, taj začarani krug u kojem Europa pomaže državu, država samoupravu, a ona građane, ta samoodrživost i žilavost sustava ponekad izgleda kao neka iluzija, varka. Ali evo, funkcionira. Čini se da ova Vlada funkcionira po fizikalnom zakonu očuvanja energije, prema kojemu je u zatvorenom sustavu zbroj svih oblika energije konstantan. Ta teorija još zbunjuje fizičare, ali ne i politiku, čini se.


Šalu na stranu, ipak je stvar u čistoj ekonomici – potrošnja je velika, a prihod od turizma uz novac iz EU-a pozamašan, i sustav ne funkcionira po duhu svetome, nego po sili novca koji ipak jest u optjecaju. Nažalost, kriza će sigurno ipak na kraju donijeti, kao što ekonomska teorija i kaže, nova socijalna raslojavanja, pa će bogati biti još bogatiji, a siromašni još siromašniji. No, sve dok u vlasti ima senzibiliteta za to da se razmišlja i o socijalno ugroženijima, dok država ne izgubi i taj atribut, društvo ipak ostaje održivo. Pa čak i u ovako teškim vremenima.


No, da će jesen biti teška, najviše ipak govore podaci o inflaciji. Ona je prvi put nakon tko zna koliko godina dvoznamenkasta. A to je za mnoge trgovačke lance prilika da zaplivaju u mutnom i iskoriste situaciju. I to izgleda kao sistem spojenih posuda, gdje realni rast cijena goriva stvara prostor da poskupljuje i hrana – čak i kad je to posve neopravdano.


A kako li će tek biti s cijenama plina? »Cijena prirodnog plina za kućanstva koja imaju sklopljen tržišni ugovor s nekim od opskrbljivača, od 1. listopada bi mogle biti višestruko veće, po nekim procjenama čak i do šesterostruko više od trenutnih«, kažu u toj struci. Zato će zadatak države ove jeseni biti ne samo sprečavanje socijalnih fraktura, nego i očuvanje zdravog razuma onih koji od ove krize planiraju profitirati. Jasno je da će države, pa i Hrvatska, morati pribjeći izravnim ograničenjima rasta cijena, mada je to metoda kojom obično posežu autokrati tipa Orbana u Mađarskoj. No, ako već precijenjeni plin poskupi šesterostruko unatoč tome što Vlada čini, odlukama lokalnih vlasti ili slično, tada će »sjekira« iz Vlade biti naprosto nužnost. Jer i to je bolje nego da sjekirom mi građani budemo prisiljeni rezati cijevi u svojim stanovima. Politika državne intervencije morat će se nastaviti.