Druga strana

Sezona prosvjeda i štrajkova morat će pričekati

Tihana Tomičić

Foto DAVOR KOVAČEVIĆ

Foto DAVOR KOVAČEVIĆ

Premijer Plenković i sam je nekoliko puta ponovio da »novac nije problem, novca ima«. No, to ipak ne znači da će baš svatko tko zaprijeti prosvjedom ili štrajkom automatski dobiti što traži i želi

placeholder


 


 


Poljuljani Erdogan najavio da će za 45 posto podići plaće za 700.000 službenika u Turskoj – dan prije turskih izbora objavljena je vijest da dugogodišnji predsjednik kupuje naklonost birača rastom plaća u javnom sektoru. A čini se da i u Hrvatskoj mnogi misle da je predizborno vrijeme idealno da se zatraže veće plaće, jer inače prijete prosvjedima i štrajkovima.
Neki su već bili ovog tjedna na ulicama – medicinske sestre i tehničari, dok su suci već u tzv. bijelom štrajku i odrađuju samo ono najnužnije, pa u Hrvatskoj trenutno nije moguće registrirati novu firmu ili zatražiti rastavu. Ministar pravosuđa Ivan Malenica ponavlja da se pravosudnim dužnosnicima i dalje nudi prosječni porast plaće od 513 eura, odnosno povećanje osnovice od osam posto, pozvavši ih da nastave s radom i daljnjim pregovorima u okviru radne skupine. Nudi im i interventne mjere koje se tiču povećanja materijalnih prava, ali oni ustraju da se plaće moraju povećati minimalno 600 eura, dok su prvotni zahtjevi išli čak i do 1.300 eura povećanja mjesečno. Pritom je Vlada naručila i istraživanje javnog mnijenja da utvrdi koliki dio javnosti uopće odobrava sudačke zahtjeve, koji doista izgledaju maksimalistički. Uz to, stranke u procesima dobile su rješenja u kojima stoji da suci rasprave odgađaju kako bi »zaštitili neovisnost sudbene vlasti u Hrvatskoj«, no neki pravni stručnjaci smatraju da to nije zakonski razlog za odgodu suđenja. Dakle, konstatiraju da suci ovime krše zakon. Njihov rad reguliran je inače posebnim pravilima, jer oni nemaju klasično radno vrijeme, a nemaju ni klasični sindikat koji bi stajao formalno iza organizacije štrajka. Štrajk, naravno, ne može biti neorganiziran i stihijski, da bi bio zakonit.


No, u svakom slučaju, nemali je broj onih koji su predizbornu godinu prepoznali kao trenutak da od Vlade zatraže maksimalne financijske benefite. Dosad je premijer Plenković u dvjema krizama dijelio novac šakom i kapom, a i sam je nekoliko puta ponovio da »novac nije problem, novca ima«. No, to ipak ne znači da će baš svatko tko zaprijeti prosvjedom ili štrajkom automatski dobiti što traži i želi. Naime, ključ je u tome da svi u javnom i državnom sektorom sada kreću s Vladom i resornim ministarstvima u novo kolektivno pregovaranje, i da Vlada upravo želi ujednačiti primanja u javnom sektoru u cjelini, jer je očito da diskrepancija ima. Stoga oni tvrde da će se najesen, ili dokraja godine, zapravo riješiti i koeficijenti i materijalna prava ne samo u sektoru zdravstva, ili sudstva, nego u svim sektorima javne uprave. Na vrata, naime, kucaju ponovo i zaposleni u školstvu, a i sindikati umirovljenika najavljuju prosvjede zbog najave smanjivanja mirovinskih doprinosa u sklopu porezne reforme. No, jasno je, zasad će mnogi morati ostati strpljivi i pričekati sustavno rješenje od strane Vlade.