Uvodnik

Repriza za Milanovića

Tihana Tomičić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Predsjednik Milanović, pak, otpočetka je tvrdio da ne namjerava pomilovati baš nikoga, mada na stolu ima 274 takva zahtjeva. No, nema ni komisiju za pomilovanja, niti se o novom slučaju zasad očitovao. Tek danas se s nestrpljenjem očekuje njegova izjava o tome

placeholder


Koji je glavni razlog da je baš sada ponovo otvoren slučaj Perkovića i Mustača, to zasad ne znamo. Generali su potpisali pismo kojim podržavaju ideju da predsjednik Republike Zoran Milanović potpiše zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, mada se na početku mandata zakleo da neće biti presedana i da neće u svom mandatu ni za koga dati akt milosti, a kako vjetar puše, čini se da je Milanović ipak spreman izaći ususret tom zahtjevu.Dapače, vladajući HDZ neslužbeno izlazi s tvrdnjom da je cijeli ovaj plan skuhan upravo u kabinetu samog predsjednika na Pantovčaku. I dalje mu je, tvrde, stalo do dvojca zbog kojeg je krizu imao i u svom premijerskom mandatu, kad je zbog lex Perković bio u izravnom sukobu s njemačkom diplomacijom jer je tada kao premijer tražio zabranu izručenja Perkovića i Mustača Njemačkoj. U međuvremenu, oni su osuđeni na doživotni zatvor koji je s povratkom odsluženja u Hrvatsku preinačen u maksimalne kazne propisane u Hrvatskoj, a ono što je bitno jest da je nepobitno utvrđeno da je ovaj obavještajni tandem iz doba jugoslavenskih tajnih službi sudjelovao u organiziranju ubojstva Stjepana Đurekovića davne 1983. godine. No, također su sudjelovali i u Domovinskom ratu, kad su pomogli u naoružavanju Hrvatske, i to je argument njihovih odvjetnika.Predsjednik Milanović, pak, otpočetka je tvrdio da ne namjerava pomilovati baš nikoga, mada na stolu ima 274 takva zahtjeva. No, nema ni komisiju za pomilovanja, niti se o novom slučaju zasad očitovao. Tek danas se s nestrpljenjem očekuje njegova izjava o tome.

Ipak, ako se pokaže da će on taj zahtjev podržati i da će promijeniti svoj tvrdi negativni stav o pomilovanjima, tada će se situacija posve izvjesno razviti u smjeru da će takva odluka, prvo, podijeliti same generale, potom će podijeliti branitelje, onda će podijeliti cijelo društvo, a na kraju možda dovesti i do novog izbornog poraza Zorana Milanovića. Racionalno gledano, dakle, postavlja se pitanje što mu to treba? Zašto bi se upustio u reprizu događaja koji su ga 2015. godine koštali drugog premijerskog mandata i do danas praktički potpuno obesmislili njegovu bivšu stranku, SDP. Slučaj Perković bio je u tim danima Milanovićeva mandata vrlo blisko povezan s drugim temama koje su tada dominirale, a to su bili ćirilični natpisi na pločama, iz toga proizašli veliki društveni sukobi, i na kraju Milanovićev susret s braniteljima koji je bio sniman, i nakon kojega je on ostao bez dobrog dijela svojih birača te je SDP na kraju izgubio izbore. Bilo je to vrijeme velikih društvenih napetosti, plinskih boca na ulicama i prosvjeda branitelja, u što se slučaj Perković vrlo prigodno uklapao s obzirom na to da su na desnici tvrdili da tadašnji premijer Milanović štiti bivše udbaše i slično.Naravno, znamo da je Milanović u međuvremenu ipak još jednom pobijedio i postao predsjednik. Dapače, i dalje ima svoj dosta čvrst »bedem ljubavi« – ljevičari i dalje za njega glasaju mada je u međuvremenu navodno postao nacionalist i suverenist, a on je u ove dvije godine mandata dosta poradio na tome da dobije i podršku dijela desnice, iz istih tih razloga jer je navodno postao suverenist.Ljevičari ovo novo s Perkovićem sad opravdavaju tvrdnjama kako je Milanović apsolutno principijelan jer ono što je govorio i radio s lex Perković zastupa i sada. Njegovi oponenti i kritičari, međutim, sada kažu kako je Milanović apsolutno neprincipijelan jer se zakleo da pomilovanja neće biti, a sada će napraviti ključnu iznimku.No, najzanimljivije je pitanje, naravno ako ih Milanović pomiluje, zašto predsjednik radi u korist svoje vlastite štete? Prvo, ova je tema novi, nepotreban povratak u prošlost, ponovno otvaranje starih rasprava tipa partizani-ustaše, odnosno udbaši-desničari. Drugo, dobit ćemo političku raspravu i sukob koji, realno, u ovoj državi nije bitan nikome osim samima Perkoviću i Mustaču, koji kraj života možda žele dočekati kod kuće. I treće, na ovoj će se temi dijeliti ne samo javnost u cjelini (pri čemu će dio krajnje desnice likovati), nego i Milanovićevi birači, oni koji su mu svo vrijeme bili vjerni, od 2007. do danas.
Zbog čega predsjedniku Milanoviću treba repriza 2015. godine?Možda odgovor saznamo danas. U ovom trenutku to je potpuno nejasno.