UVODNIK

Plenković reklamira politiku za ljude

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Cilj je naravno da cijena ne prijeđe ono što nazivamo psihološkom granicom od 15 kuna po litri, a to je ne samo psihološka granica, nego vjerojatno za veliku većinu i granica maksimalne financijske održivosti plaćanja jedne litre goriva.

placeholder


Nakon što je postalo jasno da će Hrvatska s JANAF-om i Plinacrom za dovoz nafte za mađarske susjede, te uz pomoć LNG terminala na korist cijele Europe, postati nova bitna geopolitičko-energetska točka na duže staze, promijenjen je naš položaj na karti svijeta. Sada Vlada ponovno aktivira i skladište plina Okoli, stvarajući dodatne zalihe energenata, te je jasno da kreću pripreme za dugu hladnu zimu u kojoj joj se ne smiju dogoditi nestašice, jer tada neće u pitanju biti samo cijena derivata, nego i njihova dostupnost.


Uz to, kako najavljuje u intervjuu našem listu, ministar gospodarstva Davor Filipović šalje poruku i da se planira u punu, stopostotnu funkciju staviti riječka rafinerija, a ponovno upogoniti i Sisak.


No, sa svim tim, i dalje ostaje otvoreno pitanje cijene goriva, a prema najavama iz Vlade, i tu će se ponovno intervenirati i kod trošarina i kod trgovačkih marži. Kad je riječ o trošarinama, “slobodna” je intervencija u maksimalno 77 lipa u cijeni benzina, te oko 40 lipa u cijeni benzina, i najava je iz Vlade da će se već u ponedjeljak krenuti u smjeru tih izmjena. Cilj je naravno da cijena ne prijeđe ono što nazivamo psihološkom granicom od 15 kuna po litri, a to je ne samo psihološka granica, nego vjerojatno za veliku većinu i granica maksimalne financijske održivosti plaćanja jedne litre goriva.
Iz toga je jasno da se ova Vlada odlučila na daljnju politiku državnog intervencionizma u cilju spašavanja egzistencije svojih građana. Iako pripada spektru desnog centra, Plenkovićeva Vlada, čini se, u Europi reklamira svoju politiku za ljude, a to znači izravne intervencije u cijene, i s druge strane poticaje za očuvanje radnih mjesta. Po tome je pomalo speficična kad su u pitanju vlade desnog centra danas u Europi – u Italiji se nisu znali izboriti s vlastitom populizmom, pa su doživjeli krah, slično se dogodilo i u Njemačkoj gdje su danas na vlasti socijaldemokrati, i nizu drugih zemalja.


To je Plenković i sam vrlo jasno rekao u svom govoru u Rotterdamu prije nekoliko dana na summitu EPP-a, dakle summitu stranaka desnog centra koje danas još uvijek imaju veliku većinu u Europarlamentu, i kojima je objasnio kako se u kriznim vremenima može voditi politika koja neće izdati građane, ali i koja osigurava opstanak na vlasti. Bez obzira što su stranke desnog centra bezuvjetno za slobodno tržište i liberalnu ekonomiju, Vlada se u Hrvatskoj neće odreći politike državnog intervencionizma, kojom su već za vrijeme pandemije spašena radna mjesta, plaće i cijele gospodarske djelatnosti, tvrdi. U govoru koji je bio poprilično programatski i može se shvatiti kao osnova izbornog programa za HDZ za izbore 2024. godine, on je na summitu EPP-a izričito rekao da će ova Vlada nastaviti s takvom politikom državne intervencije. Niti jedna obitelj neće ostati bez egzistencije, doslovno glasi njegova poruka, a Plenković je svoj govor završio riječima o tome da se hrvatski građani mogu osloniti na svoju vlast posebno baš u vremenima izazova, kao što je ovo. Pokazat ćemo odlučnost i smjelost, rekao je, što je vrlo odlučno i smjelo u ovakvoj krizi.


Zanimljivo je da je poentirao i kako HDZ neće dopustiti niti strankama desnijim od sebe, ali ni onim zeleno-liberalno-lijevim da im “ukradu” borbu za klimatske promjene i održivi razvoj.


Taj se govor isplati čuti ili pročitati, jer je daje vrlo jasne naznake da Plenković neće mijenjati svoju intervencionističku politiku s kojom je već šest godina na vlasti, time je najdugovječniji premijer među svim stranakama EPP-a u ovom trenutku, a po anketama i dalje ima oko 30 posto podrške među biračima. Bio je to kratki “tečaj” za njegove kolege pučane u Europi, dojam je.


A već u ponedjeljak moći ćemo provjeriti hoće li Vlada izaći i s više zaštitnih mehanizama za građane za cijene derivata nego je dosad najavljeno.


U ovim kriznim vremenima efikasnost se provjerava na dnevnoj bazi.