Eksplozija boja, ljubavi i snova

Josip Škerlj izlaže u galeriji Bruketa 2

Nela Valerjev Ogurlić

 To je prvi nastup umjetnika u Rijeci nakon 1978. godine kad je izlagao u galeriji Jadroagenta

RIJEKA Akademski slikar i pjesnik Josip Škerlj iz Dubrovnika predstavlja se riječkoj likovnoj publici samostalnom izložbom slika pod nazivom »On i snovoplovna Ona« u Galeriji Bruketa 2.  

To je prvi nastup umjetnika u Rijeci nakon 1978. godine kad je izlagao u galeriji Jadroagenta. Ovom prilikom izlaže 26 slika u kombiniranoj tehnici srednjega formata, na kojima On i Ona na poetičan način, s puno erosa i strasti naglašene kontrastima toplih i hladnih tonova, svjedoče o ciklusu života i ljubavi, kroz igre udvaranja i ljubavnog zanosa, zajedništva za stolom, u postelji i pod zvijezdama, ali i trenucima osame, rastanaka i umiranja. 


Riječ je o novom ciklusu, rađenom baš za ovu izložbu – saznali smo od autora koji prizore smješta unutar zidina Grada čije konture uokviruju zbivanja s platna. – U vremenu kad umjetnost preplavljuju instalacije, a nigdje nema ljubavi i erotike, ja ostajem na starom putu zagrljaja i poljubaca. Razmišljajući kako da ljude ispunim nadom, nudim im ovu eksploziju boja, ljubavi, snova i poezije. Ta poezija možda nije »in« ali traje u vremenu – kazao nam je Škerlj. Njegovom izložbom koja će biti otvorena do kraja lipnja Galerija Bruketa 2 završava izlagački ciklus do jeseni. U protekle dvije godine realizirali su dvadeset izložbi renomiranih autora, što im je prema riječima vlasnice Vedrane Bruketa donijelo reputaciju ozbiljne galerije. 

 - Ljudi su nas počeli doživljavati kao prostor u kojem se može doživjeti nešto vrijedno i novo i na to smo ponosni. Dobili smo i poziv da se pridružimo popisu relevantnih galerija, ali smo to za sada otklonili jer želimo biti nezavisni.


Ovu smo reputaciju stekli na temelju vlastitog odabira, pa smatramo da nam u koncipiranju programa ni ubuduće neće trebati posebna savjetodavna tijela .  Umjetnike smo birali po osobnom afinitetu i vodeći računa o njihovu renomeu i edukaciji.

Predstavljali smo autore u koje vjerujemo, čija nas djela ispunjavaju optimizmom i daju nam dodatnu životnu energiju.




Vesele nas dobri odjeci i to doživljavamo svojim velikim osobnim uspjehom, jer smo ovom galerijom ušli u svijet umjetnosti i izlaganja, što smo oduvijek željeli. No, to ne bi bilo moguće bez Male galerije u Starom gradu koja materijalno podržava neprofitne programe u ovom prostoru – kazala je Vedrana Buketa, najavljujući bogat izložbeni program i od sljedeće jeseni.