Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
29. siječnja 2020.
In memoriam

'Najvažnija stvar pri kuhanju je odnos s hranom': Tako je govorio prerano preminuli Andrej Barbieri

'Najvažnija stvar pri kuhanju je odnos s hranom': Tako je govorio prerano preminuli Andrej Barbieri
'Najvažnija stvar pri kuhanju je odnos s hranom': Tako je govorio prerano preminuli Andrej Barbieri
Autor:
Objavljeno: 10. ožujak 2019. u 9:32 2019-03-10T09:32:24+01:00

Tradicija s dodirom kreacije, inovacije. Ali bez straha da će račun biti previsok. Ma kako gledao na gastro scenu i možda moje osobne preferencije, u ovom trenutku to je jedini mogući smjer

RIJEKA Andrej Barbieri, jedan od najvećih chefova u povijesti hrvatske gastronomije, preminuo je jučer u Kliničkom bolničkom centru na Sušaku u Rijeci u 50. godini nakon dugogodišnjih zdravstvenih tegoba.

Andrej Barbieri rođen je u Zagrebu, a nakon djetinjstva provedenog u Lovranu kao vrlo mlad istražuje svijet te često mijenja mjesto stanovanja, pa u vrlo kratkom roku prolazi mnoge svjetske destinacije od kojih je na njegov daljini rad i razvitak, zasigurno najviše utjecaja imala Italija. Upravo je u Italiji i otvorio svoj prvi bar, u to je vrijeme bio očaran barovima, gostionicama, velikim luksuznim hotelima i restoranima. Tada se zbližava s gastro pojmom slowfooda. Tijekom života u svjetskim metropolama, Barbieri se fascinira kuharima i kreacijama koje prezentiraju na tanjuru te se i sam počinje zanimati za kuhanje, a od tada je osnovao i vodio brojne restorane u Hrvatskoj, ali i svijetu. Od 1999. posvećen je isključivo kulinarstvu. Vodio je niz restorana diljem svijeta: Siciliji, Sardiniji, Kreti, u Španjolskoj...

Kad se vratio u Hrvatsku, restoranska je scena bila u silnom zamahu. Izmoren tempom uspješnog ugostiteljstva diljem svijeta, po povratku u Volosko, razmišljao je o laganijem ritmu, te počnje raditi u šarmantnoj Skalinadi, a zatim i Tramerki.

– Ma luksuzni restorani... sve ih je manje. Živimo u Hrvatskoj, živimo u zemlji u kojoj je na sceni određeni standard. Koji kako nam je poznato nije visok. A mi restorateri to ne možemo mijenjati, to mogu neki drugi sustavi. Ja dakle želim otvoriti restoran vrhunske kvalitete koji će biti i – pristupačan, kazao je u jednom od intervjua u Novom listu.

Nemir još nije potpuno zatomio, mijenjao je mjesta u kojima je vodio kuhinje, no sva su bila opuštajuća, odmaknuta od bilo kakvih glamuroznih pretenzija. No, onda je došao poziv da opatijskoj Bevandi vrati sjaj i tempo je opet ušao u fazu ubrzavanja. Bio je alfa i omega Bevandine kuhinje, udomaćen među namirnicama kontinenta i mora. Uz nužnu vezu s višedesetljetnom tradicijom Bevande, osmislio je kuhinju temeljenu na tanjurima podneblja uz nužne moderne pomake koji ovim klasicima daju novi život.

– Najvažnija stvar pri kuhanju je odnos s hranom. Mora se uspostaviti taj odnos u kojem osoba koja s njom manipulira ili priprema neko jelo uspije izvući srž te namirnice – isticao je Barbieri.

Uz Bevandu, u Rijeci je na Korzu preporodio i lokal Conca d’Oro, preuređen po njegovim zamislima. Posljednji Barbierijev projekt u Hrvatskoj bio je Barbieri´s, restoran koji je otvorio na zagrebačkom Kaptolu zajedno s rođakom Franom Barbierijem, koji je volio opisivati kao svojevrstan nastavak trenda »bistrologije«, a upravo ga je on podigao do razine nenametljive elegancije.

– Da, to je moj naum učiniti u Zagrebu, ali to ja to činim i u mom riječkom Conca d'oru. Tradicija s dodirom kreacije, inovacije. Ali bez straha da će račun biti previsok. Ma kako gledao na gastro scenu i možda moje osobne preferencije, u ovom trenutku to je jedini mogući smjer, govorio je Barbieri.

Nakon toga odlazi u Dohu i otvara Quavannu i tako postaje chef konzultant prvog hrvatskog restorana u Kataru. Šira javnost dobro ga je upoznala po njegovim kulinarskim ekspertizama u TV emisji Masterchef.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?