Media - Scape

Umjetnost i nove tehnologije: Izložba “Izvanredno stanje” u MMSU-u Rijeka

Nela Valerjev Ogurlić

»Izvanredno stanje« želi ukazati na brzinu promjena na svim područjima života, pa tako i umjetnosti



RIJEKA » U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti sinoć je otvorena izložba »Izvanredno stanje« u okviru manifestacije Media-Scape koja predstavlja autore s područja medijske umjetnosti, a inicirana je početkom 90-tih kao međunarodni skup u okviru kojeg se prikazuje na koji se način nove tehnologije odražavaju na umjetnost.


   Nakon deset zagrebačkih i četiri novigradska izdanja, po prvi put se održava u Rijeci, a na izložbi sudjeluje deset autora: Joanna Hoffmann Dietrich, Markus Krottendorfer, Christoph Hildebrand, Marko A. Kovačič, Stephan Doepner, Ivana Franke, Marine Antony, Heinrich Heidersberger, Monika Pocrnjić i Mirjana Vodopija.


   Nazivom »Izvanredno stanje« postavljen je tematski okvir koji želi ukazati da je brzina promjena na svim područjima života, pa tako i umjetnosti tolika da neprestano izmiče iz okvira poznatih zakonitosti i drži nas u stanju stalne zatečenosti. Umjetnici kroz svoje radove problematiziraju različita pitanja, od klasičnih tema poput uzaludnosti življenja, do onih koja se tiču najnovijih dostignuća znanosti i tehnologije.




   Tako primjerice u radu umjetnice Joanne Hoffmann Dietrich vidimo proteinsku molekulu nazvanu temeljnom ciglom života procesiranu i postavljenu kao video animaciju. Markus Krottendorfer pokazuje hermetički zatvorenu staklenu zgradu u Arizoni koja podržava ekosustav i eksperimentiranje isplativosti budućih svemirskih kolonija: arhitektura izgleda kao zgrada za snimanje filmova znanstvene fantastike, a temeljna konstrukcija i dizajn razvijeni su za uvjete na Marsu. Monika Pocrnjić akvarij s ribicom prerađuje u sistem za akvaponički uzgoj hrane, a između ostalih tu je i rad Stephana Doepnera koji u »sobnom formatu« objašnjava pojavu grmljavine i objašnjava zašto joj prethodi sijevanje.


   Izložba će biti otvorena do 13. Siječnja.