Međunarodna izložba

“Treći element” u galeriji Principij: Voda kroz medij fotografije

Nela Valerjev Ogurlić



RIJEKA » S temom ove izložbe prepoznali smo globalni problem s aspekta egzistencije, ljepote ambijenta gdje je prisutna voda te moguća kataklizmička stanja koja ona uzrokuje. Riječi su to predsjednika Fotokluba Rijeka Borislava Božića u povodu otvorenja međunarodne izložbe fotografija na temu vode pod nazivom »Treći element«. Fotoklub Rijeka ovu natječajnu izložba organizira već peti put, a postavljena je u Galeriji Principij gdje se može razgledati do subote.



  Stuart Chape iz  Samoe dobitnik je ovogodišnjeg Grand Prixa, dok su nagrade »Viktor Hreljanović« i »Đoko Molekić« otišle u ruke dvojice domaćih autora: Danijela Frke i Zvonka Radičanina. Diplome su dobili Saeed  Arabzadeh iz Irana, Ivana Pavlović iz Hrvatske i Mirela Momanu iz Rumunjske, a pohvale Kathrin Simonsen iz Norveške, Andrej Jarni iz Slovenije, Viktor  Kanunnikov iz Rusije, te Dean Silić i Željko Ferenčić iz Hrvatske.





Na ovogodišnji natječaj prijavilo se 232 autora iz 22 zemlje s 1226 pojedinačnih fotografija te 19 kolekcija. Selekciju fotografija radio je međunarodni žiri u sastavu: Rita Zhao, ugledna multimedijalna umjetnica iz Kine s diplomom Sveučilišta Berkeley iz područja umjetnosti, Branimir Karanović, profesor fotografije na Grafičkom odsjeku Fakulteta primijenjenih umjetnosti iz Beograda i Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka. Žiri je za izložbu odabrao 89 pojedinačnih fotografija i dvije kolekcije 88 autora. Po sadržaju fotografija i lokacijama snimanja obuhvaćen je cijeli planet. Autori su svojim pristupom »hvatali« prirodu i njene trenutke u najsuptilnijim estetiziranim izdanjima. Vrlo je često na fotografijama prisutan plemeniti suodnos čovjeka i prirode, čovjeka i vode. Ima autora koji su snimali inscenirane situacije s vodom ili njenim derivatima kako bi poslali određenu poruku.


  Polazišna ideja za ovu izložbu bila je Senekina misao: »I kada bi sve na ovoj planeti izgorjelo, ostala bi voda – i u njoj iskra novog života.« – naglašava Božić koji je izložbu popratio tekstom u kojem bilježi: … »Svjetski mediji dnevno prenose vijesti ili o nestašici čiste vode, ili o nekim novim ekoincidentima ili pak o kataklizmama koje voda uzrokuje.Temeljni je cilj projekta pokretanje ljudi da u svojoj neposrednoj sredini otkrivaju prirodna bogatstva i ljepote vezane za vodu, a isto tako da detektiraju specifične ekološke situacije koje ugrožavaju vodu ili da daju neko drugo, osobno viđenje ove teme kroz medij fotografije. Cilj je ispunjen s ovako velikim brojem prijavljenih fotografija.«