Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
20. ožujka 2019.
Festival fotografije

PhotoRi 2015: Budi Posejdon s aparatom u ruci

Izložba Vladka Lozića – hrvatska fotografija u duhu europske i svjetske svoga vremena  / Foto V. KARUZA
Izložba Vladka Lozića – hrvatska fotografija u duhu europske i svjetske svoga vremena / Foto V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2015. u 8:35 2015-09-28T08:35:16+02:00

U Državnom arhivu Rijeka postavljene su 3 izložbe sedamdeset autora: Fotografski doručak u Gorskom kotaru, Fotografski doručak u Malom Lošinju i Jedra Kvarnera 2015. U Galeriji Principij otvorena je samostalna izložba fotografija Vladka Lozića i predstavljena fotomonografija »Istanbul« Stanka Anadžića 

RIJEKA U sklopu manifestacije PHOTORI 2015, festivala fotografije što ga je Fotoklub Rijeka pokrenuo 2010. godine, ovog je vikenda održan niz događanja – izložbi, predavanja, radionica i promocija.

U Državnom arhivu Rijeka postavljene su 3 izložbe na kojima svoje radove predstavlja ukupno 70 autora: Fotografski doručak u Gorskom kotaru, Fotografski doručak u Malom Lošinju i Jedra Kvarnera 2015. Sve izložbe su nastale u organizaciji Fotosaveza Primorsko goranske županije, s ciljem bilježenja i čuvanja županijske kulturne i prirodne baštine. Zahvaljujući tome već je stvorena fototeka od nekoliko tisuća fotografija ljepote i života na kopnu i moru ovog područja.

Ovogodišnji natječaj za izložbu Jedra Kvarnera održan je pod geslom »Budi Posejdon s aparatom u ruci i čuvaj tradiciju svoga kraja« a odazvalo mu se 48 autora koji su na zadanu temu odgovorili s 280 fotografija. Pristigle radove pregledala je povjesničarka umjetnosti Branka Arh koja je za izložbu odabrala 51 fotografiju i odabrala najbolje. 

Prvu je nagradu osvojio Mirko Menalo, drugu Vesna Đukić, a treću Željko Car. Tri ravnopravne diplome dobili su Alemka Goleš, Igor Brajdić i Silvija Butković, a pohvaljeni su Ema Dujić, Gordana Ivičić, Sandra Končarević i Snježana Bratanović.

Prema riječima Branke Arh, dobro je to što tema jedrenja i jedara na Kvarneru nije shvaćena doslovno, već slobodno, često na razini metafore, u dječjoj zaigranosti i duhovitosti pa se u ovoj fotografskoj preobrazbi stvarnosti može jedriti i nevidljivim jedrima i na Korzu pred satom i u kaseti.

Dva doručka 

Izložbe s dva Fotografska doručka revijalnog su karaktera i predstavljaju po jednu fotografiju svakog sudionika. Domaćin fotografskog susreta u Gorskom kotaru, održanog u listopadu 2014., bila je Vanja Vukadinović, autorica iz Vrbovskog, a snimalo se u Staroj Sušici, Kamačniku, Gomirju, Lukovdolu i Moravicama. Susret na Malom Lošinju, u suradnji s Fotoklubom Lošinj, odran je u svibnju 2015. a snimalo se na Malom i Velom Lošinju, Cresu i Osoru.

U Galeriji Principij otvorena je pak samostalna izložba fotografija Vladka Lozića diplomiranog inženjera elektrotehnike i magistra tehničkih znanosti, rođenog 1933. godine, a od 1952. člana Fotokluba Zagreb. Lozić je aktivno izlagao svoje radove od 1957. pa do konca 80-ih godina prošlog stoljeća. U tom razdoblju izlagao je na oko 350 izložbi fotografije, kako u zemlji tako i u inozemstvu, od čega na više od 70 međunarodnih. Objavio je i niz knjiga vezanih uz povijest Fotokluba Zagreb odnosno fotoamaterskog pokreta u Hrvatskoj, a za svoju je izložbenu djelatnost osvojio više od 60 raznih nagrada i priznanja. 

Riječkoj se publici predstavlja s četrdeset crno bijelih life fotografija, nastalih u razdoblju od 1957. do 1983. godine. Nastajale u analogno fotografsko doba, one - kako je istaknuo Božić- vibriraju i emaniraju strast svoga autora koji je s osjećajem za pravi trenutak snimao život na svakom koraku. Vladko Lozić nije kabinetski čovjek već nepresušna energija kretanja, a njegova izložba još jedan argument da je hrvatska fotografija u duhu europske i svjetske fotografije toga vremena. 

Lozić je i dugogodišnji tajnik Fotokluba Zagreb pri kojem je osnovao Zbirku hrvatske fotografije, a sada je postao i počasni člana Fotokluba Rijeka.

Fotopromenada 

U Galeriji Principij u sobotu je gostovao i renomirani fotograf Stanko Abadžić, koji često i rado portretira gradove, posvećujući im i čitave cikluse svojih radova. Ovom prilikom predstavio je svoju najnoviju fotomonografiju »Istanbul«. Helena Srakočić, galeristica sa svjetskim iskustvom, održala je predavanje o tržištu fotografija kod nas i u svijetu, a svemu je prethodila radionica opremanja fotografija pod vodstvom Željka Jurčića i Borislava Božića održana dan ranije.

Svi autori koji su željeli svoje su fotografije imali priliku predstaviti u Arheološkom parku, gdje je u subotu održana cjelodnevna Fotopromenada, izložba na otvorenom. Iako je jedini uvjet bio da fotografije opreme za izlaganje, pozivu se odazvalo tek 25 autora, a na Foto ex temporeu u sklopu kojeg su snimali Rijeku i Riječane sudjelovalo ih je samo sedamnaest. Pobjednik Foto ex temporea je Miro Dežulović, a pohvaljen je i Zoran Mirošević. Na Fotopromenadi je najvišu razinu kreativnosti pokazala Neda Čamić, a pohvaljen je i Dario Jurjević. Radove je vrednovao žiri u sastavu: Branka Arh, Petra Mrša i Ervin Dubrović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka