Sveti ljudi

Konjikušićevi društveno angažirani portreti imigranata u SC-u

Sandra Sabovljev

Izložba koja se otvara u ponedjeljak sastoji se od tri dijela – portreta 11 tražitelja azila, video-foto montaže autorovih intervencija plakatima u javnom prostoru te fotografija propadanja istih



ZAGREBU sklopu projekta »Oni dolaze…« u ponedjeljak, 1. rujna, u Galeriji SC s početkom u 20 sati publici će se s izložbom fotografija »Sveti ljudi« predstaviti umjetnik Davor Konjikušić. Posljednjeg dana izložbe, 6. rujna, u 19 sati organizirat će se na istom mjestu razgovor autora i njegovih gostiju na temu »Eksploatira li umjetnost?«


   Radovi objedinjeni pod nazivom »Sveti ljudi« nastali su kao diplomski rad pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, utjelovljujući ne samo fotografsku seriju već i višemjesečno istraživanje, druženje, razgovore, aktivizam i analitičke tekstove koji su im prethodili u cilju postizanja društveno relevantne, angažirane i sadržajne umjetničke koncepcije. Riječ je o fotografiji koja odstupa od tradicionalne forme i ulazi u multimedijalno umjetničko i istraživačko djelovanje – društveno, prostorno i vremenski uvjetovano i omeđeno.


   Izložba se sastoji od tri dijela – portreta 11 imigranata (tražitelja azila), video-foto montaže autorovih intervencija plakatima u javnom prostoru te fotografija propadanja istih.




   Podsjetimo, Konjikušić je fotoinstalacijom »Trg Europe: Slijepa pjega« na ovom zagrebačkom trgu u samom središtu grada želio obilježiti Međunarodni dan izbjeglica, 20. lipnja, no to se nije dogodilo. Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstva, komunalne poslove i promet odbio je izdati dozvolu za postavljanje ove izložbe.


Autor je portretima imigranata htio skrenuti pažnju na probleme ove ranjive i rastuće populacije. Portrete, koje je uokvirio crvenim i žutim linijama preuzetim iz službene šablone za izradu fotografije za biometrijsku putovnicu, kanio je postavliti na Trgu Europe, sučelice zgradi Europske komisije u Hrvatskoj. Kada za to nije dobio dozvolu, ovi su se sugestivni portreti migranata našli na jumbo plakatima na desetak lokacija diljem grada.


   Izložba u SC-u nastavak je angažiranog rada Davora Konjikušića na ovom gorućem društvenom problemu. Moći će se posjetiti radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 20 sati.