Program

Kastafsko kulturno leto: “Dijalozi” Željana Pavića i Katarine Novaković

Andrej Petrak

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



KASTAV Ljetni izložbeni program KKL-a i Grada Kastva u srednjovjekovnoj crkvici Sv. Trojice, zaštićenom spomeniku kulture na trgu Lokvina, bit će otvoren večeras u 19 sati izložbom »Dijalozi« Željana Pavića i Katarine Novaković.


Radovi kastavskog umjetnika Željana Pavića spoj su apstrakcije i enformela. On svoja djela ne gradi samo potezima i bojom, već plastičnost postiže dodavanjem mrežica, platna, konopa i jute čime daje osobni pečat svakoj svojoj slici. Nanosi boje su gusti čime se postiže veći kontrast među pojedinim dijelovima slike. U izloženom ciklusu povrh svih boja dominira crvena, koja daje snažnu energiju svakom nastalom djelu – kažu u najavi organizatori.


Katarina Novaković izlaže ciklus radova nastalih za posjeta Kastvu 2016. godine. U djelima se ocrtava stil ekspresionizma, odnosno planski ekspresionizam, kako ga sama naziva. U svim djelima naglasak je na koloritu kojem se pridaje posebna važnost. Osim kolorita, vidljiva je izraženost naglašenih linija koje ocrtavaju pojedine dijelove slike – pojašnjavaju organizatori izložbe.




Za prigodni program bit će zaduženi učenici Glazbenog odjela OŠ »Milan Brozović«, Karlo Justinić, Toni Mladenić, Lovro Petričević i Karlo Stašić. Izložba će biti otvorena do 17. svibnja, svakodnevno od 11 do 13 te od 17 do 21 sat.


Crkvica Sv. Trojice već se dugi niz godina koristi kao izložbeni prostor i u njoj su izlagali brojni domaći i inozemni umjetnici. Posjetiteljima će ove godine od svibnja do kraja kolovoza biti predstavljen ciklus od sedam izložbi umjetnika različitih žanrova. U vrijeme proslave Jelenine slijedi izložba pobjednika prošlogodišnje Vele umjetničke delavnice, Tome Gerića. U lipnju, uoči Dana Grada Kastva, radove će izlagati fotograf Istog Žorž, a potom slijedi izložba opatijske umjetnice Miljenke Šepić koja predstavlja ciklus »Livade«.


Tijekom srpnja izložbu će imati Ivan Kalavaris iz Novog Sada koji će predstaviti međunarodni projekt »Kvarner 9«, a ove godine mu se sa svojom samostalnom izložbom pridružuje i umjetnica Lidija Srebotnjak. U kolovozu radove izlaže kipar Želimir Hladnik, a ljetni program će zaključiti izložba u sklopu Čansonfesta koja uključuje antologijske radove poznatih domaćih slikara i slikarica, a odnosi se na motiv masline.