Galerija Vladimir Bužančić

Izložba doktorskog rada Ane Vivode

Svjetlana Hribar

Pod  naslovom »Procesualnost grafičkog traga« docentica zadarskog sveučilišta Ana Vivoda obranila je disertaciju iz područja grafike



U Galeriji Vladimir Bužančić u Centru za kulturu Novi Zagreb, obranila je doktorsku disertaciju Ana Vivoda, a tom je prigodom otvorena i izložba njena doktorskog rada. Pod nazivom »Procesualnost grafičkog traga« Ana Vivoda obranila je disertaciju pred stučnim povjerenstvom u sastavu red. prof. Dubravaka Babić, red. prof. Ivica Šiško, red. prof. Frane Paro, red. prof. Igor Rončević i dr. sc. Mikica Maštrović te mentorima red. prof. Nevekom Arbanas i red. prof. Marcelom Bačićem. Posebno je značajno što se radi prvom umjetničkom doktoratu iz područja grafike u Hrvatskoj. 



Posljednjih deset godina Ana Vivoda dobila je niz nagrada i priznanja, među kojima Nagrada Kabineta Grafike HAZU na Trećem hrvatskom trijenalu grafike, Zagreb (2003); Grand Prix, VI. međunarodni bijenale suve igle, Užice (Srbija i Crna Gora), Nagrada, 4. međunarodna izložba ex librisa »Čovjek i riba« Rijeka, Ex aequo prize, The International Festival of Graphic Arts, Cluj Napoca (Rumunjska), Posebno priznanje žirija, Drugi Drava Art Annale, Koprivnica (2004);Medalja 3. međunarodni bijenale umjetnosti »Aires de Cordoba«, (Španjolska, 2005) 3. nagrada, 40. lički likovni anale, Muzej Like, Gospić, Posebno priznanje žirija, 4. trijenale hrvatske grafike, (Zageb, Gliptoteka HAZU, 2006), 1. nagrada, Prva međunarodna izložba grafike »Ciudad de Orduna«, Španjolska (2006), Jedna od tri jednakovrijedne nagrade međunarodnog grafičkog natječaja za mlade umjetnike, Grabado y Edicion, San Lorenzo del Escorial, Madrid, Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci (2011), Posebno priznanje žirija, Premio Fibrenus (Museo Civico di Sora, Carnello di Isola del Liri) Italia, 2. međunarodni natječaj za suvremenu grafiku (Museo de Bellas Artes de Bilbao, Bilbao) Španjolska (2013).





  Izložba se sastoji od ambijentalne instalacije od 27 grafičkih listova otisnutih u tehnikama dubokog i visokog tiska na japanskom Kozo papiru, a jedan segment ciklusa radova koji su realizirani u sklopu doktorskog istraživanja nagrađen je na 2. međunarodnom natječaju za suvremenu grafiku u organiziaciji u Musea de Bellas Artes de Bilbao u Španjolskoj. Nagrada se sastoji od rezidencije u Centru za suvremenu grafiku na Sardiniji. Festivala grafike u sklopu kojega se dodjeljuje spomenuta nagrada otvara se 28. studenog. 


  Projekt »Procesualnost grafičkog traga« istražuje odnos interakcije između subjekta i prostora u kojem djeluje, formulirajući pritom sasvim osoban pristup grafičkom mediju. Poštovane su specifičnosti medija, međutim prekoračivanjem napuštenih modernističkih okvira, prihvaćajući neke aspekte procesualne umjetnosti i land arta ostvaruje se nova umjetnička kvaliteta. Razlog grafičkog istraživanja prestaje biti nastojanje da se oblikuje i zaključi grafika kao zaokružen estetski objekt, već prerasta u potrebu da se umjetničkim činom nadiđu ograničenja medija. Djelo se učvršćuje u činu, a ne u oblikovanom predmetu. Uznemirena ploha grafičkog lista egzistira kao otvoren poziv u potrazi za prostorom i vremenom koje nije izgubljeno, nego se uvijek iznova formira u komunikaciji s promatračem. 


  Ana Vivoda, rođena je u Rijeci 1979. godine. Diplomirala na Odsjeku za likovne umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci 2002. godine. Završila je poslijediplomski studij (Project Studies) na Royal University College of Fine Arts u Stockholmu u Švedskoj, a Doktorski studij grafike pohađala na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2010. Docent je Sveučilišta u Zadru od 2011. godine. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Priredila je pet samostalnih izložbi grafike i crteža (u Rijeci 2005., Madridu 2007. i Zagrebu 2010. godine). Sudjelovala je na tridesetak kolektivnih izložbi u zemlji i stotinjak međunarodnih izložbi grafike, crteža i umjetničke knjige u zemlji i inozemstvu.