U Galeriji »Juraj Klović«

Izložba Saše Jantoleka: Nadrealne priče o kukcima i ljudima

Nela Valerjev Ogurlić

Saša Jantolek / Foto Roni BRMALJ

Saša Jantolek / Foto Roni BRMALJ

Novi ciklus temelji se na pričama o kukcima i ljudima, koje pripadaju nekom nadrealnom vremenu, a crteži su zapravo ilustracije priča



RIJEKA » U Galeriji »Juraj Klović« sinoć je otvorena izložba na kojoj umjetnik Saša Jantolek po prvi put izlaže najnoviji ciklus radova – seriju crteža nadrealne tematike. Prema riječima Jasne Rodin, Jantoleka smo do sada uglavnom poznavali kao koloristu, a ovo je prvi put da se publici predstavlja čistim crtežom. 


  Po riječima samog autora, radi se o ciklusu koji se može dovesti u vezu s njegovim počecima, kad se bavio crtanjem stripa, pa i ovu izložbu možemo doživjeti kao strip instalaciju koje je dio i priča »Pojavljivanje« objavljena u izložbenom katalogu. 


  Izloženo je ukupno 28 radova na kojima se pojavljuju nadnaravna, fantastična bića, mješavina ljudi, kukaca i životinja te elementi krajolika. Crteži su izvedeni olovkom na drvenoj podlozi koja je obrađena akrilom i akvarelom u oker tonovima, što im daje patinu nekog davno minulog vremena. 




  – Cijeli se ciklus zasniva na pričama o kukcima i ljudima, koje pripadaju nekom nadrealnom vremenu i ne zna se jesu li izvučene iz prošlosti ili budućnosti. Crteži su zapravo ilustracije priča, a kako bih ih približio ljudima u katalogu sam objavio priču koja može pomoći njihovu razumijevanju. Umjesto da ih tumačim, prepuštam ljudima da sami uživaju u njima – kazao nam je Jantolek na otvorenju izložbe kojem je poseban ugođaj dala i autorska glazba Josipa Maršića i Zorana Medveda. 


  Izložba se može razgledati do 6. veljače, a Jantolek ciklus još ne smatra dovršenim. Plan mu je zaokružiti ga na 40 crteža, a volio bi ga objaviti i u obliku strip albuma.