Mali salon

Izložba Marine Jurjević: Koji je tvoj jezik?

Nela Valerjev Ogurlić

Marina Jurjević sa suradnicama i djelatnicima MMSU-a / Foto Ivica TOMIĆ

Marina Jurjević sa suradnicama i djelatnicima MMSU-a / Foto Ivica TOMIĆ

Izložba je usredotočena na problem komunikacije, jezika i njegovog razmijevanja



RIJEKA  U Malom salonu večeras u 19 sati bit će otvorena izložba autorice Marine Jurjević pod nazivom »Koji je tvoj jezik?«.


  Izložba je sastavljena od više radova usredotočenih na problem jezika, komunikacije i razumijevanja. Bavi se pitanjima koliko stvarno razumijemo jedni druge, možemo li komunicirati bez riječi i da li je umjetnost jezik.


  Multimedijalna instalacija »Koji je tvoj jezik« realizirana je s brojnim suradnicima, osobama različitih profesija koje su postali partneri autorici u osmokanalnoj filmskoj instalaciji »Povjerenje I« te video instalaciji »Povjerenje II«.




  Naslovi dva rada referiraju se na specifičan odnos uzajamnog povjerenja koji se razvijao tijekom zajedničkog eksperimentiranja jezicima.


  Prema riječima Marine Jurjević, cijeli projekt je rađen s intencijom da svatko tko uđe u galerijski prostor razmisli o načinu na koji komuniciramo.


  – Imam najdivniji posao na svijetu, rekla nam je MArina Jurjević, diplomirana ekonomistica koja živi i radi u Londonu, gdje godinama surađuje s dobrotvornim organizacijama »See Ability« i »Us in a Bus« gdje posljednjih godina radi kao interakcijski praktičar.


  – Volim umjetnost i radim s ljudima s posebnim potrebama. Ova izložba je spoj te dvije strasti. Brojni suradnici uključeni u realizaciju projekta sjeli ispred kamere da bi komunicirali s imanginarnom osobom. Zajedno smo željeli pokazati da postoje i ljudi koji komuniciraju na drukčiji način od svakodnevnog.«, kaže autorica


  Kao odgovor na dva središnja rada izložbe, u postav je uključena i site specifis instalacija »Što kažeš?« Art kolektiva RHizoMAATic 14, a na otvorenju će biti izveden i performans Dorotee Petrucci »Alisa vas pozdravlja«.   Tijekom trajanja izložbe autorica će u Malom salonu održati niz radionica za osobe s posebnim potrebama, a 15. travnja (u 18 sati) održat će se razgovor s autoricom.