"Dijalog" u Kloviću

Izložba Dražena Filipovića Pegle: Slikarstvo bogato grafičkom linijom

Nela Valerjev Ogurlić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Autor obilježava 40. godišnjicu rada, a publici se predstavlja s dvodjelnom izložbom – nakon sinoćnje u Rijeci večeras se otvara njegova izložba u Opatiji



RIJEKA » Dvodjelnom izložbom pod nazivom »Dijalog« koja se istodobno održava u riječkoj Galeriji »Juraj Klović« i u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« u Opatiji publici se predstavlja Dražen Filipović Pegla, umjetnik koji na riječkoj sceni aktivno djeluje već nekoliko desetljeća. Prvi dio izložbe otvoren je sinoć u Rijeci, a drugi se otvara večeras u Opatiji. U dva galerijska prostora umjetnik izlaže ukupno pedesatak radova iz dva različita ciklusa, a izložbu je objedino naslovom »Dijalog«.


   Dijalog se odvija između čiste apstrakcije i apstraktne figuracije. Radovi izloženi u »Kloviću« apstraktne su slike višeslojne strukture i intenzivnog kolorita na kojima dominiraju složeni prepleti linija i mreže spirala koje otkrivaju boju u pozadini.


   – Unutar shematskog crteža, rastera linija i vrlo složenih mreža prostire se nedefinirana tvorba finih i jasnih površina. Poput vitraja one su omeđene, šire se i povećavaju, sažimaju oblik i tvore likovnu misao vrlo preciznog i razrađenog rukopisa. Slikarstvo Dražena Filipovića bogato je grafičkom linijom koja raščlanjuje i stvara, a sam prostor ispunjen je do najsitnijeg detalja finoćom tekstura i kolorita koji je vrlo kvalitetan i plemenit – zabilježila je Jasna Rodin koja potpisuje predgovor riječkom postavu.




   Radovi izloženi u »Kloviću« nastali su u posljednje tri godine, dok oni u »Šporeru« pripadaju prijašnjem ciklusu. Povezuje ih spiralna tekstura, koja ovdje udomljuje prepoznatljive forme, među kojima dominiraju aktovi.


   – Filipović glorificira ljudsko tijelo u svom savršenstvu, mladoliko i gipko, premda organske forme oblikuje aplikacijom geometrijskih likova. Tijela pozicionira u provokativne poze, bez emocionalne suzdržljivosti i purizma. Platna su mu uređena i dorađena. Slikarsku površinu reljefira nanosima drugih materijala, ispitujući njihove mogućnosti. Crtačke poteze izvodi po zanatu, upornim, sofisticiranim kružnim pokretima. Tehnička izvrsnost u izvedbi radova neumitno formira njegovu oblikovnu volju – zabilježila je Mirjana Kos koja potpisuje predgovor opatijskom postavu.


   Izložbom Dražena Filipovića Pegle ostvarena je prva suradnja Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji, a prema riječima samog autora koji obilježava 40. godišnjicu rada, može se smatrati i malom retrospektivom njegova stvaralaštva. U »Kloviću« izložba će biti postavljena do 12., a u »Šporeru« do 17. ožujka.