Izložba Lane Čmajčanin

Granice BiH od Rimskog Carstva do Daytonskog sporazuma

Nela Valerjev Ogurlić

Na većini mapa BiH je bila predstavljana od strane kolonizatora kao prostor potencijalnog osvajanja ili teritorij na putu prema Istoku



RIJEKA  U Galeriji SIZ otvorena je izložba pod nazivom »Nijeme karte« na kojoj se publici predstavlja umjetnica Lana Čmajčanin iz Bosne i Hercegovine.


Izloženi radovi rezultat su dvomjesečnog boravka umjetnice u rezidenciji »Tobačna« u Ljubljani i jednomjesečnog boravka u rezideciji »Kamov« u Rijeci, a bave se pitanjem granica BiH u periodu od Rimskog Carstva do Daytonskog sporazuma, s fokusom na povijesnu kartografiju koju autorica uzima kao gradivno tkivo svojih radova.


  – Analizirajući kartografiju koja mi je bila interesantna estetski, povijesno i politički nije bilo teško doći do zaključka da je BiH u pogrešnom smislu profitirala time što je na većini mapa kroz stoljeća bila predstavljana od strane kolonizatora kao prostor potencijalnog osvajanja ili teritorij na putu prema Istoku. Osim kartografije u najširem smislu te političkog i povijesnog pregleda transformacije granica, zanimalo me je pitanje infiltracije te vrste historijske inskripcije u područje edukacije, a obje teme dovodim i u vezu sa zaključkom da je pitanje granica na neki način uvijek bilo muško pitanje – kazala je autorica koja na izložbi predstavlja tri rada u različitim medijima.   Prvi obuhvaća niz dvoslojnih gravura u staklu s 28 povijesnih karata koje objašnjavaju genezu granica BiH od 1. stoljeća do današnjih dana. Drugi čine dva modularna elementa koja omogućuju posjetiteljima da se sami poigraju pitanjem BiH granica i kreiraju ih kako žele, a treći su animirane karte, njih ukupno 35, koje prikazuju BiH kao dio različitih državnih tvorevina kroz proteklu 551 godinu.     Predgovor izložbi napisala je Vana Gović koja uz ostalo ističe:  

 – Povijesne karte Bosne i Hercegovine, od vremena Rimskog Carstva pa sve do Daytonskog sporazuma, odražavaju interese i geopolitičke pretenzije njihovih stvaraoca, europskih imperijalnih sila. Karte BIH nisu samo sredstva reprezentacije, već sredstva kreiranja i održavanja geopolitičke moći. One su modeli dominacije pojedinih imperija, ideologija, nacija, jezika, kultura i muškog roda. One potvrđuju Foucaultovu tvrdnju da istine nema izvan moći. Lanine »Nijeme karte« pred posjetitelja podastiru sve povijesne formacije bosanskohercegovačkog teritorija i pozivaju ga da odabere i kreira njegove granice prema vlastitim željama. Pozicioniranjem svakog posjetitelja u položaj moći, Lana dovodi kritiku kartografije do ekstrema, njenu prividnu objektivnost otvara mnoštvu individualnih interpretacija. Izložba se može pogledati do 10. siječnja.