Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 26° 29° 2
17. lipnja 2018.
Galerija Bruketa 2

"Astro party" Vedrana Staničića: neopterećena umjetnost koja mami osmijeh na lice

Vedran Staničić / Foto Roni BRMALJ
Vedran Staničić / Foto Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 3. ožujak 2012. u 15:39 2012-03-03T15:39:07+01:00

Među izloženim figuricama prepoznjemo niz poznatih lica i ikona pop kulture poput Kleopatre, Fride Kahlo, Madonne, a u njihovu društvu našla se i spisateljica Vedrana Rudan predstavljena kao »Sestra Vedrana« u odori redovnice

RIJEKA U Galeriji Bruketa 2 otvorena je izložba »Astro party« na kojoj se umjetnik Vedran Staničić predstavlja ciklusom glinenih skulptura, oblikovno nalik figurama pećinskih Venera, ali zaodjevenih u ruho modernih žena i djevojaka koje naziva »Pucama«. »Playboy»«, »Disco« i »Bad Blue« puca, puca iz Biafre i puca Sovjetka, samo su neke od djevojaka iz tog veselog društva u kojem nezaobilazno mjesto pripada i »Puci bez broša« s prepoznatljivom frizurom i patriotskim stylingom Venerinog brežuljka u obliku grba s motivom šahovnice. 

    – Ishodište mog kiparstva bile su prahistorijske Venere, ali htio sam ih postaviti u neki novi, suvremeni kontekst i prikazati ženu ne samo kao roditeljicu i stvoriteljicu života kakva se očituje u tim davnim skulpturama već kao modernu ženu: zabavljačicu, glumicu, faćkalicu, umjetnicu... Pokazujući sva njezina moderna lica želio sam stvoriti jednu opuštenu, neopterećenu umjetnost koja će ljudima izmamiti osmijeh na lice – kazao nam je umjetnik na otvorenju izložbe. 

    No, u svijetu zanosih puca ipak nije sve tako vedro kako u prvi mah izgleda, pa Staničić svojim junakinjama nudi i odstupnicu iz dodijeljenih im uloga i prostora postojanja. 

    – Pozivam ih na »Astro party« gdje će one u svojim savršenim oblekicama dočekati kapetana svemirskog broda koji će ih odvest u neki bolji, sretniji i pošteniji svijet. Na taj način pridružujem se trendu koji je posljednjih godina uočljivo prisutan u hrvatskoj umjetnosti kroz motiv putovanja, bijega iz realnosti – kaže Staničić. 

    Neke od puca, poput »Bečke Pečke Marije Antoanete«, već su na to putovanje otišle i dodirnule vječnost, dok druge to tek očekuje. Među izloženim figuricama prepoznjemo niz poznatih lica i ikona pop kulture poput Kleopatre, Fride Kahlo, Madonne, a u njihovu društvu našla se i spisateljica Vedrana Rudan predstavljena kao »Sestra Vedrana« u odori redovnice. 

    Vedran Staničić rođen je 1974. godine u Splitu, gdje je završio Umjetničku akademiju na kojoj je, stekavši zvanje profesora likovne kulture, jedno vrijeme i radio kao asistent na katedri za povijest umjetnosti. Od 2008. godine isključivo se bavi umjetnošću. Uz kiparstvo i slikarstvo, povremeno je aktivan i na područjima grafičkog i web dizajna, te ilustracije u izdavaštvu, a živi i radi u Splitu i Zagrebu. 

    Izložba će biti postavljena do kraja ožujka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka