Izložba »Ratne boje«

20 godina od Bljeska i Oluje: Vojna baština Domovinskog rata

Nela Valerjev Ogurlić

I. Tomić

I. Tomić

Izložba je jedan od pokušaja da se vrednuje nedovoljno poznata uloga Rijeke u Domovinskom ratu, jer iako grad nije pretrpio izravna ratna razaranja, dao je itekako veliki prilog obrani domovine – odaziv branitelja bio je među najvećima u Hrvatskoj, a Rijeka je dala i najveći doprinos u proizvodnji ratne opreme – kaže kustos Ivo Mileusnić 



U povodu 20. obljetnice vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja, kojima su Hrvatska vojska i policija oslobodile najveći dio okupiranoga hrvatskog teritorija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja priredio je izložbu »Ratne boje«. Prema riječima kustosa Ive Mileusnića izložba je jedan od pokušaja da se vrednuje nedovoljno poznata uloga Rijeke u Domovinskom ratu, jer iako grad nije pretrpio izravna ratna razaranja, dao je itekako veliki prilog obrani domovine. 


   Odaziv branitelja u cijeloj županiji bio je među najvećima u Hrvatskoj, a Rijeka je dala i najveći doprinos u proizvodnji ratne opreme. Ideja o izložbi nastala je tijekom prikupljanja građe za budući stalni postav Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, a ostvarena je u suradnji s lokalnim kolekcionarima ratne baštine. 


   – Radeći na pripremi postava obratili smo se Hrvatskom časničkom zboru koji nas je povezao s privatnim kolekcionarima, jer niti jedna udruga ili muzejska ustanova ne prikuplja tu vrstu građe. Na taj način došli smo i do Damira Batistića koji posjeduje iznimno bogatu kolekciju militarije, a posebno hrvatskih vojnih odora koje prikuplja od početka Domovinskog rata u kojem je i sam sudjelovao. Bilo je samo pitanje kako ih prezentirati – kaže Mileusnić koji je zajedno s Batistićem priredio izložbu koja u scenografski izvedenom postavu prikazuje kronologiju Domovinskog rata, s naglaskom na razvoj borbenih uniformi hrvatske vojske i policije.   

– Od prerađenih odora JNA i nekadašnjih odora teritorijalne obrane, preko uniformi iz uvoza, do maskirnih odijela što ih je početkom devedesetih proizvodio RIO vidimo kako se opremala Hrvatska vojska i kako su se stvarale oružane snage koje su praktički ni od čega, potpuno razoružane, postale jedna vrlo organizirana, sofisticirana i sposobna vojna sila koja je uspjela pobijediti puno nadmoćnijeg neprijatelja, kaže Mileusnić. 


Opširnije u tiskanom izdanju