Izložba u Sveučilišnoj knjižnici

150 godina torpeda: Luppis i Whitehead – građani Rijeke, građani svijeta

Kim Cuculić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Kroz izloženu građu pokušalo se simulirati osobne knjižnice Ivana Luppisa i Roberta Whiteheada predstavljanjem izbora knjiga, časopisa i novina dostupnih tada u Rijeci



RIJEKA Izložba »Luppis i Whitehead – građani Rijeke, građani svijeta«, priređena u povodu obilježavanja 150. obljetnice torpeda, otvorena je u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka pred brojnom publikom i sudionicima 7. Međunarodne konferencije o industrijskoj baštini. Riječ je o izložbi publikacija iz fonda Sveučilišne knjižnice, a autorski tim izložbe čine Evgenia Arh, Ines Cerovac, Jana Krišković Baždarić, Orieta Lubiana, Sandra Marić, Branka Pemper i Zlata Vukelić.


Kroz izloženu građu pokušalo se simulirati osobne riječke knjižnice Ivana Luppisa i Roberta Whiteheada predstavljanjem izbora knjiga, časopisa i novina dostupnih u Rijeci u njihovo vrijeme. Izložbom se želi ukazati na bogatstvo izvora za proučavanje industrijske baštine u Rijeci, s posebnim naglaskom na tehničko područje i područje torpedistike koje posjeduje Sveučilišna knjižnica.


Posjetitelji će se, osim upoznavanja s temama iz torpedistike, kroz novinske članke imati priliku upoznati i s kronikom događanja u Rijeci u vremenu suradnje Luppisa i Whiteheada prilikom usavršavanja izuma torpeda koncem 19. stoljeća. Navedeni izvori opravdavaju naziv izložbe »Luppis i Whitehead – građani Rijeke, građani svijeta«, budući da je za njihov izum oružja svjetskog značaja, tadašnja Rijeka pružila sve potrebne uvjete i podršku.




Ovom izložbom Sveučilišna knjižnica Rijeka daje svoj doprinos očuvanju i promicanju bogate lokalne industrijske baštine i poticaj za daljnja istraživanja. Izložba je otvorena do 25. svibnja, a može se razgledati najavom na e-mail: [email protected].