Odluka

Zgrada stare škole u Malom Lošinju prodana Radniku iz Križevaca

Bojan Purić

Tvrtka koja posljednjih godina na Lošinju dobiva velik broj poslova na gradnji i rekonstrukciji, za 6,49 milijuna kuna kupila je bivšu zgradu Osnovne škole »Mario Martinolić« u Zagrebačkoj ulici u Malom Lošinju, koja je izgrađena 1909. godine i kao škola služila sve do školske godine 2005./06.U privatne ruke, i to tvrtke Radnik iz Križevaca, koja posljednjih godina na Lošinju dobiva velik broj poslova na gradnji i rekonstrukciji, za iznos od 6,49 milijuna kuna prešla je bivša zgrada Osnovne škole »Mario Martinolić« u Zagrebačkoj ulici u Malom Lošinju. Zgrada je izgrađena 1909. godine i kao škola je služila sve do školske godine 2005./06., kada je napokon dovršena i useljena nova, potrebama suvremenog školstva prilagođena zgrada na potezu Bočac-Kalvarija. Ionako dotrajala, stara je zgrada nakon iseljavanja bila izložena ne samo daljnjem propadanju, nego i izuzetno velikom vandalizmu.


Kad je škola napuštala zgradu, bilo je ugovoreno da Grad od prodaje te zgrade i one na Brdini, u kojoj se također izvodio jedan dio nastave, izgradi školsku sportsku dvoranu u blizini već postojeće sportske dvorane.


Kako je na sjednici Gradskog vijeća, održanoj u srijedu, rekla gradonačelnica Ana Kučić, sve upućuje na odustajanje od ranijeg projekta nove dvorane od 17 milijuna kuna te će se ići na nešto skromniju izvedbu, bez planiranih dodatnih prostorija. Neovisno o tomu, u planu je rekonstrukcija gradske sportske dvorane, otvorene 1978. godine.


Cijena padala
Staru školsku zgradu u Zagrebačkoj ulici Grad je pokušao prodati u nekoliko navrata, a kako interesa nije bilo, cijena je padala. Pomalo je problematičan prilaz zgradi za vozila – to se može ili uskom Zagrebačkom ulicom koja je svojom konfiguracijom ipak prvenstveno pješačka ili pristupom sa stražnje strane zgrade, do igrališta Odgojnog doma pa opet treba dalje pješke preko Ulice Mate Vidulića i potom vrlo strmim stepenicama do zgrade. Još je veći problem dotrajalost podova, što je predstavljalo rizik još dok se u zgradi izvodila nastava. Tek je prošle godine onemogućen prilaz zgradi, postavljanjem fizičkih barijera.


Na dnevnom redu Gradskog vijeća bilo je pet točaka, od čega su tri usvojene jednoglasno, a dvije omjerom glasova 8:2. Dubravko Devčić i njegov kolega s neovisne liste Ivica Martuslović bili su protiv usvajanja odluke o kupnji stanova u zgradi mostom povezanoj s bivšom Pomorskom školom na glavnom gradskom trgu. Vlasnik AMEC Rijekatekstil je na temelju prava prvokupa ponudio stanove Gradu za ukupno 2,4 milijuna kuna plus PDV. Devčić je kontrirao, kazavši da za taj novac, i onaj potreban za dovođenje prostora u upotrebljivo stanje, Grad može urediti stambene prostore koje već ima u vlasništvu. I iz redova vladajuće koalicije, Marlen Vlašić (HRAST) predložila je da i Grad angažira procjenitelja, a ne da se procjena naručena po prodavatelju uzme zdravo za gotovo, no ipak je na kraju glasala »za«.


Plan civilne zaštite


Kad se raspravljalo o analizi stanja civilne zaštite za prošlu godinu, dva glasa »protiv« bila su Branka Domca (PGS) i Dejana Nekića (SDP), što je Domac potkrijepio prošloljetnim zagađenjem plaže na Bojčiću masnom tvari, kazavši da to pokazuje da sustav nije spreman za hitne situacije. Plan civilne zaštite za ovu godinu i smjernice za iduće tri godine usvojene su jednoglasno. Bez protivljenja prošla je i odluka kojom Grad iskazuje interes da mu država u vlasništvo preda zapuštenu zgradu Komitet u Ulici lošinjskih brodograditelja.


U aktualnom je satu najviše vremena otišlo na pitanje neovisnog vijećnika Siniše Dakića-Barichievicha, koji se zanimao za projekt reciklažnog dvorišta, čuvši da je Grad kažnjen sa 700 tisuća kuna zbog propusta u projektu. Gradonačelnica Ana Kučić (HDZ) kazala je da to zapravo nije kazna već nedobivanje očekivanih sredstava, a za nedovoljno odgovorno pristupanje poslu prozvala je komunalno poduzeće.