Dinamična sjednica

Svađe u Vrbovskom: Rebalansom dato više novca programu socijalne skrbi

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Rebalansom proračuna za ovu godinu iz različitih proračunskih izvora izdvojeno je 2,6 milijuna kuna te preusmjereno u program socijalne skrbi, odnosno aktivnosti borbe protiv koronavirusaVRBOVSKO – Unatoč izvanrednoj i u posebnim uvjetima međusobne dvometarske udaljenosti među vijećnicima održanoj sjednici Gradskog vijeća Vrbovskog, stanje je, može se reći, gotovo potpuno normalno. Naime, sjednica Vijeća, ovog puta održana u prostoru kinodvorane, iznova je protekla u poprilično svađalačkom tonu pa se zaista može reći da ni koronavirus ne može zaustaviti za sučeljavanje uvijek spremne vrbovščasnke vijećnike.


No, od uobičajenog svađalačkog folklora i ovog su puta bitnije bile vrlo važne odluke što su tom prilikom donesene. Najbitnija je svakako rebalans proračuna pri čemu nije riječ ni o smanjivanju, ni o povećanju, već o prenamjeni sredstava. Konkretnije, iz različitih proračunskih izvora izdvojeno je 2,6 milijuna kuna te preusmjereno u program socijalne skrbi, odnosno aktivnosti borbe protiv koronavirusa.


Tom je cilju bila posvećena već prva točka koja je odmah izazvala sukobe. Jer, na prijedlog gradonačelnika Dražena Mufića o odricanju dnevnica svih vijećnika najprije je Anton Burić (SDP) podsjetio da je on isto to tražio prije nekoliko godina s ciljem osiguranja sredstava za školsku marendu, ali mu je tada gradonačelnik odgovorio da je to populizam.


Vijećničke »iskre«
– Nije li onda i ovo sada populizam?, upitao je Burić, a nezavisni Dalibor Kratohvil prisjetio se da je i on bezuspješno – te po gradonačelniku populistički – tražio odricanje od dnevnica. Uz to Kratohvil je izrazio neslaganje s najavljenim smanjivanjem plaća zaposlenih u gradskoj upravi za 15 posto jer, rekao je, neki od zaposlenih sada rade više no ikada.


Jovan Trbović (Unija Kvarnera) ne misli tako pa je rekao da bi dobro bilo da to smanjenje ide i do 30 posto te upitao kamo će biti usmjerene dnevnice svakog od vijećnika u iznosu od 377 kuna. Odgovarajući im gradonačelnik Mufić rekao je da se stanje s koronavirusom ne može ni po čemu usporediti sa spomenutim situacijama te dodao:


– Pojedinačno ne možemo odlučivati čemu će naše dnevnice biti usmjerene, a svakako idu u korist socijalnog programa, najvjerojatnije za pučku kuhinju, ali nikako za Crveni križ. Kad je o smanjenju plaća riječ, 15 posto je maksimum i sve više od toga dovelo bi do isplata iznosa manjeg od minimalne plaće RH, rekao je Mufić nakon čega je Trbović prihvatio gradonačelnikove argumente i odustao od ideje o 30 postotnom smanjenu.


Vatreno je bilo i pri izmjeni odluke o programu socijalne skrbi u što se, pojasnio je gradonačelnik Mufić, ide kako bi se kroz jednokratnu novčanu pomoć te pomoć u troškovima prehrane i stanovanja, pomoglo stotinjak radnika »Cedra« koji već dva mjeseca nisu primili plaću.


U tu svrhu iz proračuna je prenamijenjeno milijun kuna i to je glavni razlog rebalansa, rekao je Mufić, a Nedeljko Kovačić (NL Dalibora Kratohvila) pitao je zašto se, ako se rebalans provodi zbog »Cedra«, na sjednici nije pojavio vlasnik tog poduzeća Darko Prodan i objasnio zbog čega zaposlenici više od dva mjeseca nisu dobili plaću.


Prenamjena sredstava


– Ovako ispada da mi štitimo privatnu firmu, a prošle godine smo im oprostili 800.000 kuna komunalne naknade, rekao je Kovačić.


– Ovim mjerama mi ne štitimo »Cedar«, već stotinjak radnika koji žive na području grada Vrbovskog i kojima želimo pomoći da prežive, a komunalnu naknadu smo prošle godine oprostili svim poduzećima na našem području, pa i »Cedru«, odgovorio mu je Mufić na što ga je Kratohvil upitao vrijedi li ta mjera i za one koji nisu zaposleni u »Cedru«, a Marijan Rački (NL Dalibora Kratohvila) želio je znati odnosi li se ta pomoć i na ljude koji rade izvan Vrbovskog, a nisu dva mjeseca dobili plaću.


Odgovor gradonačelnika Mufića bio je potvrdan, odnosno mjera pomoći vezana je uz sve koji žive na području grada Vrbovskog i koji su tijekom posljednja dva mjeseca radili, ali od svojih poslodavaca nisu dobili plaću.


U skladu s tim idejama velikom većinom glasova prihvaćene su izmjene programa građenja objekata i održavanja komunalne infrastrukture u kojima je pronađen najveći dio svote od 2,6 milijuna kuna prenamijenjenih sredstava. Anton Burić pritom je pitao nisu li se mogla naći bolja rješenja poput odustajanja od, primjerice, nabave ratraka, električnog vozila i punionica, a Dalibor Kratohvil pitao je može li se u okviru proračuna osnovati poseban fond namijenjen pomoći radnicima. Mufić im je odgovorio riječima da su izmjene u proračunu izvršene tamo gdje je to u ovom trenutku najbezbolnije.


– Sredstva za ratrak i električni automobil mi, ustvari nemamo. Ta su sredstva u proračun uključena pod uvjetom da ih dobijemo iz drugih izvora, rekao je Mufić najavivši da će, ako bude trebalo, Grad u proračunu pokušati naći i dodatna sredstva.


Vijećnici tražili opomenu za gradonačelnika


Budući da su kroz raspravu prema oporbi upućivane gradonačelnikove »strelice« u stilu: »Nekima od vas bolje bi bilo da ne otvaraju usta«, Dalibor Kratohvil zatražio je od predsjednice Vijeća Jasne Božić da gradonačelniku uputi opomenu.


Nezavisni Nedeljko Kovačić tražio je pak da sjednica u znatno većoj mjeri bude vezana uz stanje s koronavirusom te izrazio veliko nezadovoljstvo zbog činjenice da gradonačelnik dominira u odnosu na Stožer Civilne zaštite koji bi trebao voditi predsjednik tog tijela, a ne gradonačelnik. Mufić mu je odgovorio da Stožer i njegov predsjednik rade svoj posao i sastaju se svakodnevno:


– Stožer je proširen s 12 na 15 ljudi, a ja kao gradonačelnik, što mi je i obveza, sve koordiniram, rekao je Mufić.


Mjere Grada Vrbovskog


Vrlo su važne i odluke kojima su sva poduzeća ili obrti koji su zbog krize zatvoreni oslobođeni do daljnjeg plaćanja komunalne naknade, kao i stanarine ako posao obavljaju u prostorima kojih je Grad vlasnik.


Također, svi koji još uvijek rade mogu zatražiti tu olakšicu i njihov će zahtjev biti analiziran te, ukoliko imaju velikih problema u poslovanju, i prihvaćen.