Opet u normali

Ukinuta vikend – dežurstva obiteljskih timova, pacijenti pohrlili u krčke ambulante

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Iz ispostave Doma zdravlja mole pacijente da pri dolasku nose zaštitne maske i dezinficiraju ruke, da na preglede dolaze točno na vrijeme, a da sve što mogu, rješavaju telefonom ili elektronskim putemKRK – Zbog povoljne epidemiološke situacije na otoku i u cijeloj županiji, od proteklog se vikenda više ne organiziraju dežurstva timova obiteljske medicine u prostoru turističke ambulante u Krku. Pacijenti se za potrebe hitnih pregleda vikendom odsad mogu obraćati Hitnoj medicinskoj pomoći u Krku ili u dežurne ambulante, odnosno u KBC-u Rijeka, prenijela nam je, najavljujući promjene u načinu rada otočnog zdravstva dr. Alemka Žic, koordinatorica krčke ispostave Doma zdravlja PGŽ-a.


– Zahvaljujem svim timovima koji su se u proteklom razdoblju nesebično angažirali, volontirali vikendom i praznicima za potrebe otočana, i time pripomogli očuvanju dobre epidemiološke slike na otoku, nastavila je čelna predstavnica otočnih medicinara, ustvrdivši i da se, zbog već spomenutog »normaliziranja« epidemiološke slike Krka i županije, rad svih zdravstvenih službi od ovog tjedna također vraća u »normalan« režim rada.Poziv na oprez
Ocijenivši da je vraćanje u uobičajeni režim rezultiralo puno većim brojem pacijenata u čekaonicama zdravstvenih ustanova, dr. Žic je ustvrdila i da zbog toga, odnosno takvih okolnosti, oprez mora biti još veći.


– Mole se stoga svi pacijenti da pri ulasku u ordinacije koje posjećuju nose zaštitne maske (kirurške, platnene ili da maramom pokriju nos i usta) te da dezinficiraju ruke na ulazu. Prije odlaska liječniku svi se pacijenti obavezno moraju telefonski naručiti te na pregled doći u točno dogovoreno vrijeme.


Dr. Alemka Žic


Ukoliko je moguće, zdravstvene savjete ili administrativne potrebe uputno je riješiti telefonom ili elektronskim putem. Time će se reducirati gužve u čekaonicama i mogućnost širenja zaraze, zaključuje koordinatorica krčke ispostave Doma zdravlja PGŽ-a koja je, uz sve spomenuto, otočane zamolila i da, prije ulaska u zdravstvenu ustanovu, ispune anketni upitnik koji mogu naći i na web stranicama Doma zdravlja PGŽ-a.Zahvala korisnicima


Upitnik je sastavljen na temelju preporuka Ministarstva zdravstva, u dogovoru s Epidemiološkim odjelom Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a. Radi ubrzanja trijažnog postupka, pacijenti mogu upitnik ispuniti i unaprijed, kod kuće, zaključila je dr. Žic, zahvalivši pritom svim korisnicima zdravstvene zaštite na njihovom i dosad iskazivanom odgovornom ponašanju u zdravstvenim ustanovama.