Radovi

KAO DA JE SVE NORMALNO Liburnijska gradilišta dosad mahom “pošteđena” od koronavirusa

Marina Kirigin

Građevinari su svoje poslovne aktivnosti uvelike uspjeli sačuvati

Građevinari su svoje poslovne aktivnosti uvelike uspjeli sačuvati

Nedavno je Grad Opatija potpisao ugovor o radovima na obnovi Dječjeg vrtića Veprinac, u Matuljima se nastavljaju radovi na dogradnji i obnovi osnovne škole, a i privatni investitori, koji su tijekom jeseni i zime započeli radove, nisu odustali od dovršetka svojih nekretnina pa se i dalje čuje »ritam radova«OPATIJA – Život na Liburniji je »utihnuo«, nema više žamora ljudi i djece, uslužni obrti su zatvoreni. Jedina buka, koja podsjeća na »normalan« život stiže s brojnih opatijskih otvorenih gradilišta. Nove nekretnine grade se praktički jednakim intenzitetom i, prema riječima investitora, bit će završene u predviđenom roku.


Posljedice koronavirusa osjećaju brojne gospodarske aktivnosti, no građevina je ovog puta pošteđena. Naime, većina gospodarskih sektora pogođena je mjerama sprečavanja širenja zaraze virusom COVID-19, no jedna od rijetkih iznimki koja je svoje poslovne aktivnosti uvelike uspjela sačuvati je – građevina. Područje koje je u prošloj recesiji, onoj iz 2008. i 2009. godine, doživjela najveći »udar« i pretrpilo najveće posljedice, ovog puta uglavnom nije pogođeno posljedicama borbe protiv koronavirusa.


Tako se na Liburniji nastavljaju i sve značajne, privatne i javne investicije. Nedavno je tako Grad Opatija potpisao ugovor o radovima na obnovi Dječjeg vrtića Veprinac, u Matuljima se nastavljaju radovi na dogradnji i obnovi osnovne škole, a i privatni investitori, koji su tijekom jeseni i zime započeli radove, nisu odustali od dovršetka svojih nekretnina pa se i dalje može čuti »ritam radova« na mnogim gradilištima.


Punom parom
– Unatoč svim nepredvidivim okolnostima koje je uzrokovala pandemija, a koje su u posljednjih mjesec dana preokrenule poslovne i životne prioritete, kapitalne investicije u Općini Matulji odvijaju se punom parom kako bi se nakon zaustavljanja epidemiološke krize život i poslovanje nastavilo što bezbolnije i sa što manjim posljedicama – kaže Eni Šebalj, zamjenica načelnika Matulja.


U Matuljima su u tijeku radovi na školskim objektima kako bi matuljske učenike i čitavo školsko osoblje dočekali što bolji uvjeti rada po povratku u klupe. Na staroj zgradi matuljske Osnovne škole »Dr. Andrija Mohorovičić« trenutno se postavlja skela kako bi se izveli radovi energetske obnove, nastavljena je dogradnja škole koja je počela u ljeto 2019. godine. Vrijednost ovog ulaganja u školu iznosi više od 12 milijuna kuna, a dogradnja i obnova financirane su od strane Općine Matulji i Primorsko-goranske županije u omjeru 50:50.


– Trenutačno se svi radovi izvode prema terminskom planu te se ulažu maksimalni napori da se dogradnja izvede do predviđenog roka, odnosno do početka nove školske godine kako bi učenici novu nastavnu godinu započeli u novodograđenoj te novoobnovljenoj školi i to u jednosmjenskom radu. Betonska konstrukcija je u potpunosti izvedena, djelomično je postavljena aluminijska stolarija, a izvodi se prva faza radova na unutarnjem uređenju u smislu pregradnih zidova te provođenja potrebnih instalacija. Nakon online nastave i epidemioloških mjera u rujnu će školarci moći konačno uživati u novim školskim prostorima.U završnoj su fazi radovi na zgradi Područne škole Rukavac, a završetak se očekuje kroz naredna 2-3 tjedna. Sanacija odlagališta Osojnica odvija se prema planu bez ikakvog zastoja unatoč epidemiološkim mjerama budući da zbog specifičnosti posla nema bliskih kontakata radnika na gradilištu. Premda se može očekivati da će epidemiološke mjere potrajati još neko vrijeme, radovi se izvode na svim područjima gdje je to moguće te se nastoji da uz niz predloženih mjera koje se uputilo prema Vijeću te mjere koje su još u pripremi, posljedice ove epidemiološke krize građani Općine Matulji osjete što manje – istakla je Šebalj.


Zastoj na tržištu


Dok se nove privatne nekretnine grade, tržište je trenutačno u »hibernaciji«, otkriva Milan Mandić iz agencije Smart Invest Immobilien.– Očekivano, došlo je do zastoja na tržištu nekretnina. Zbog ograničavanja kretanja, nekretnine se ne mogu razgledavati, stoga je taj finalni dio procesa u mirovanju. Međutim, to ne znači da je sve stalo jer naši su agenti i dalje na raspolaganju kupcima, putem telefona, elektroničke pošte i online, a imamo i dalje interesa i upita za nekretnine, tako da očekujemo da će se po završetku virusne epidemije i pratećih mjera tržište vrlo brzo vratiti na staro.


Puno toga može se napraviti i virtualno zahvaljujući tome što smo posljednjih godina uveli niz digitalnih mogućnosti poput razgleda stana u 360 stupnjeva pa su brojni kupci nastavili svoju potragu za idealnom nekretninom. Dobra vijest je da će se uz nastavak građevinskih aktivnosti povećati broj kvalitetnih i dostupnih stanova na tržištu, i to upravo u onom segmentu za koji je postojala najveća potražnja, tako da bismo početkom ljeta trebali vidjeti značajan porast prodaje – rekao je Mandić.