Salamonov čvor

Zaštićen starokršćanski mozaik na Trgu Cimiter

Dorotea Prpić

Foto: D. PRPIĆ

Foto: D. PRPIĆ

SENJ – Starokršćanski mozaik motiva »salamonova« čvora koji se nalazi na Trgu Cimiter ispred senjske katedrale ovih je dana bio predmet restauratorsko-konzervatorskih radova kojima je zaštićen i trajno konzerviran. Njegova replika, međutim, uskoro će biti dostupna javnosti.Ostaci podnog mozaika koji na sebi sadrži prikaz tzv. Salomonovog čvora, simbola besmrtnosti i vječnosti, pronađeni su 1993. godine u sklopu istraživanja Ranka Starca iz Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja.

– To je tradicionalan motiv naslijeđen još od razdoblja helenizma. Na području provincije Dalmacije počinju se pojavljivati s novim trendovima u izradi mozaika tijekom 3. stoljeća, a masovnije se taj motiv primjenjuje na mozaicima 4. i posebice 5. stoljeća. U 5. stoljeću postaje jednim od omiljenih simboličnih motiva kršćanskog kulta pa se postavlja na podove bazilika, baptisterija i sličnih prostora – pojašnjava ravnateljica Gradskog muzeja Senj prof. Blaženka Ljubović i dodaje da je senjski uzorak mozaika datiran 6. stoljećem.


– Prisutan je i u Trstu, u crkvi Madonna del Mare, a u bazilici San Giusto nalazi se u središnjoj lađi. Istom razdoblju pripadaju i vrlo raskošni mozaici bazilike u Vrsaru. Ako još više suzimo mogući krug ishodišta i vrijeme izrade mozaika ispred senjske katedrale, radno se priklanjamo 5. stoljeću jer je senjski motiv, primjerice, prisutan u sklopu kompleksa tzv. »pre-eufrazijeve« bazilike episkopija u Poreču. Osim toga, prostrani samostanski sklop Sv. Andrije u Betici kod Barbarige ima među očuvanim dijelovima mozaika i motiv po izvedbi identičan senjskom ulomku, a datiran je na početak 5. stoljeća – kaže prof. Ljubović.


Za »senjski« mozaik pretpostavlja se da je bio dio nekog sakralnog objekta, na što može ukazivati i položaj Trga Cimiter te kontinuitet kultnog mjesta s pretpostavljenim ostacima rimskog hrama i kasnijih sakralnih zdanja, a lani je u sklopu faznih istraživanja oko senjske katedrale obavljena i revizija tih starih istraživanja kada je mozaik ponovo otvoren i kada se javila ideja da se on trajno, u dogovoru s konzervatorima, restauratorima i arhitektima, prezentira javnosti putem ostakljenog okna.
Međutim, budući da se takva rješenja nisu u praksi pokazala tehnički kvalitetna, zaključeno je ipak da se mozaik konzervira, a javnosti će biti predstavljen putem njegove replike koja će se izraditi i biti postavljena iznad prostora gdje se nalazi original mozaika kako bi trajno svjedočio o dijelu povijesti i života grada koji se u prošlosti odvijao uz senjsku crkvu. Postavljanje replike uslijedit će nakon što se realizira najavljeno uređenje čitavog prostora oko senjske katedrale.