Počele pripreme

Velibor Topolovec svestrani novljanski mesopustar

Franjo Deranja

Optužnica – ili »žitak mesopusta« – sročena je u stihu osmercu i najčešće, također prema običaju, sadrži i do 500 stihova. Pisana je na novljanskoj čakavštini, a ove godine piše ju Velibor TopolovecOve zime sav novljanski mesopusni običaj stat će u veljaču! Možda je zbog toga ova godina i prijestupna pa veljača ima 29 dana?! No, popratni događaji počet će već iduće subote, 18. siječnja. Bit će to zabavne večeri (i noći!) u velikoj dvorani Doma kulture.


Onaj folklorni dio običaja, koji i čini novljanski mesopust jedinstvenim, počet će »na prvi četrtak«, 6. veljače. »Mlada Mesopustova« je 9. veljače i tada se prema starom običaju i uz najavu »starih svatih«, a to su roditelji mladenaca, vjenčaju »mladi« i »mlada«, a svu »svaću« – uzvanike na piru – čine mesopustari, novljanski mladići odjeveni u muške i ženske narodne novljanske nošnje. Drugi »četrtak« je 13. veljače, a »treti« 20. veljače.


Novljansko kolo


Završnica običaja ove godine je od subote, 22. veljače, kada se mesopustu, čovjeku od slame i krivcu za sve nedaće kroz godinu, nadjene ime, a ono se najčešće odnosi na neki od poznatih događaja koji su građanima – tj. puku i pučanstvu – najviše zaokupili pozornost. U nedjelju, 23. veljače, igrat će se veliko novljansko kolo, i to ispred frankopanskoga kaštela, a čovjek od slame i krivac za sve loše u protekloj godini, mesopust, »visjet« će, a to znači sjediti na svojoj legendarnoj stolici na jednom od pročelja kaštela.
Kolo će se zaigrati i u ponedjeljak, kada će mesopust biti »v reštu« te u utorak, kada će mu se »javno« suditi, također na Frankopanskom trgu. Optužnica – ili »žitak mesopusta« – sročena je u stihu osmercu i najčešće, također prema običaju, sadrži i do 500 stihova. Pisana je na novljanskoj čakavštini, a ove godine piše je Velibor Topolovec. Topolovec je već dosad autor dvaju »žitaka« i pokazao se kao jedan od Novljana, kompletnih i kompetentnih pobornika za očuvanje autohtonog novljanskog mesopusnog običaja.


Završni čin


Osim što piše i napiše zanimljiv i sadržajan »žitak«, Topolovec ga i čita, i to zajedno u paru s partnerom koji je drugi član »sudskog vijeća«. Nakon presude mesopustu, kojom redovito biva proglašen krivcem, idućeg dana, na »čistu sredu« slijedi »sprogod mesopustu«. Također, redovito biva masovan i mnogobrojan jer »mesopust je rođak svima nama« i svi su »ožalošćena familija«.


Ovaj put, to će uslijediti 26. veljače, a to je završni čin pučke predstave i folklornog običaja u kojem je mnogo živopisnih nošnji, narodnih pjesama, pučkih napjeva i domoljubne »mužike«. Svira se poznata preporodna Gaj-Livadićeva budnica »Još Hrva`ska ni propala (dok mi živimo)!«


Dok se sve to bude odvijalo prema ustaljenom kalendaru mesopusnih događaja, u Domu kulture subotom bit će dobro posjećene zabavne večeri, »mesopusni tanci« koji se negdje nazivaju i bali, a kojima je ovdje organizator – opet! – Velibor Topolovec! Naravno, sa svojim suradnicima, ali očito je da je Topolovec svestrani novljanski mesopustar! Osim toga, Topolovec je i profesionalni tajnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva San Marino iz Novog Vinodolskog.


E, pa kad je tako i »kad je bal, nek` je bal«, ali neka nam i običaja kojeg »nema nigdje« i kakvog nema nitko! A sve počinje sa zapovijedi: »Bubanj i mužika složno udaraj!«…