Ličkim pacijentima prijeti sudbina delničkih

Ukida se i dijaliza u Gospiću?

Milan Tomašević

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je cijenu postupka dijalize smanjio s 930 na 744 kune pa je poliklinici koja obavlja   dijalize u Delnicama i Gospiću nemoguće poslovati bez gubitaka GOSPIĆ  Nakon što je u siječnju zatvoren Centar za hemodijalizu u Delnicama najavljeno je  zatvaranje Centra u Gospiću. To bi za 21 pacijenta koji trenutno idu na dijalizu u Gospić znatno otežalo cijeli postupak  jer bi na dijalizu morali ići u najbliže centre Ogulin, Zadar ili Rijeku. Gospićki centar ima i dodatnu specifičnost jer su u njemu uslugu dijalize koristili i turisti koji su svoj odmor provodili u destinacijama u blizini Gospića. A u javnosti u Lici proteklih dana sve su glasnija šaputanja da Centar za hemodijalizu u Gospiću vrlo vjerojatno ide istim stopama kao delnički, prema zatvaranju.


Gubitak sve veći


 Razlog zbog  kojega je budućnost centra upitna isti je kao i s centrom u Delnicama – financije. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je cijenu postupka dijalize smanjio s 930 na 744 kune pa je poliklinici koja obavlja uslugu dijalize u Delnicama i Gospiću, Fresenius medical careu nemoguće poslovati bez gubitaka. Od direktorice Freseniusovih poliklinika u Hrvatskoj dr. Nade Radin doznajemo da je uz ovakve uvjete nemoguće raditi. Radin pojašnjava da je početkom lipnja 2011. godine  HZZO  donio odluku da postotak dijaliznog tretmana smanjuje na 744 kune. Nisu takvom odlukom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pogođeni samo izvanbolnički pružatelji usluga dijalize, već i bolnički. Naravno, Delnicama i Gospiću još nešto ne ide na ruku, a to je stalni problem premalog broja stanovnika, pa samim time i premalog broja pacijenata. Radin ističe da poliklinika mora plaćati  opremu, prostor, djelatnike  i energente čije cijene svakodnevno lete u nebo, a s druge strane  HZZO više ne daje ista sredstva kao nekad, gubitak se gomila i situacija vodi vrlo vjerojatno radikalnom potezu kao u Delnicama, zatvaranju Centra za dijalizu. 


U Gospićkom Centru trenutno radi devet zaposlenika, na dijalizu dolazi 21 pacijent. Centar je bio uspješan jer tijekom pet godina koliko radi  12 pacijenata je transplantirano i izliječeno.


Upitna budućnost
 Od trenutnih korisnika usluge dijalize dobili smo poruke zabrinutosti, jer upitna je budućnost Centra pa samim time i obavljanje bolesnicima životno važnog procesa. Od pacijenata smo dobili informaciju da su pismeno s cijelom situacijom upoznali i predsjednika vlade, i predsjednika države, a o mogućnosti zatvaranja Centra za dijalizu u Gospiću informirani su i lokalni politički čelnici. Frasenius je predložio i mogućnost sufinanciranja od strane lokalne zajednice, davanje poliklinike u najam Općoj bolnici Gospić ili Domu zdravlja jer ova tvrtka uz ovakvu  cijenu ukupne troškove dijalize ne može izdržati. Ukoliko HZZO do raspisivanja novih natječaja za ugovaranje, dakle do 31. ožujka, ne promijeni ovu cijenu, Frasenius u Gospiću neće moći pružati uslugu dijalize.