JU Priroda

Traži se izgubljena risja GPS/GSM ogrlica, vjerojatno je otpala u fužinskim ili mrkopaljskim šumama

P. N.

Foto JU Priroda

Foto JU Priroda

Ukoliko netko na području Gorskog kotara (šumari, lovci, planinari, gljivari, biciklisti…) slučajno uoči ili nađe ogrlicu, iz JU Priroda mole da je pokupi i dojavi informaciju Javnoj ustanovi „Priroda“ na broj telefona 051/352-400, ili na [email protected]Petanestog veljače 2018. godine u bitorajskim šumama na području Gorskog kotara, suradnjom Veterinarskog fakulteta iz Zagreba, Veleučilišta u Karlovcu i JU „Priroda“ uhvaćen je i obilježen s GPS/GSM ogrlicom mužjak risa s ciljem njegova telemetrijskog praćenja.


Ogrlica je programirana da nakon 52 tjedna (1 godina), automatski otpadne sa životinje, što se nedavno i dogodilo, a potvrdu da ris više ne nosi ogrlicu dobili smo putem snimaka foto zamki  predmetnog risa, piše na stranici Javne ustanove Priroda.


Nažalost tehnologija je ovaj puta zakazala, jer je GPS sustav (i VHF odašiljač) na ogrlici prestao raditi svega nekoliko mjeseci nakon obilježavanja risa istom, pa djelatnici JU Priroda niti ne mogu locirati odbačenu ogrlicu na terenu.
Teško je reći gdje je ogrlica zaista otpala (jer se mužjak risa može kretati na teritoriju od 200-400 km²), no djelatnici JU Priroda pretpostavljaju da je možda odbačena negdje na području fužinskih i mrkopaljskih šuma.


Ukoliko netko na području Gorskog kotara (šumari, lovci, planinari, gljivari, biciklisti…) slučajno uoči ili nađe ogrlicu, iz JU Priroda mole da je pokupi i dojavi informaciju Javnoj ustanovi „Priroda“ na broj telefona 051/352-400, ili na [email protected].