Edukacija

Sommelierska radionica na Krku: Znanja o vinima nikad dosta

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Sommelier Sandi Paris poučio je 50-ak sudionika osnovama posluživanja vina, osjetilno-organoleptičkom ocjenjivanju i opisivanju degustiranih vina, pravilnom odabiru čaša te suvremenim trendovima u svijetu vinaKRK  U zajedničkoj organizaciji Turističke zajednice Grada Krka i Udruge vinara otoka Krka »Bukaleta«, u ugodnom ambijentu krčkog hotela »Marina« održana je sommelierska radionica – edukacijsko događanje namijenjeno podizanju razine vinarske kulture, odnosno enoloških znanja vinu i vinarstvu oduvijek sklonim otočanima. Predavanja i praktične radionice usmjerene prepoznavanju karakteristika vina i usvajanju pravilne terminologije u njihovom opisivanju i prezentiranju bila su, saznajemo od organizatora skupa, okrenuta krčkim vinarima i lokalnim ugostiteljima.


Slabiji odaziv


– Naša udruga, koja okuplja čak sedamdesetak manjih vinara s cijelog otoka, takvim radionicama kontinuirano pridonosi edukaciji svog članstva, a zajedno s predstavnicima TZG-a Krka želimo sada obuhvatiti i širi krug naših lokalnih ugostitelja, naglasio je Ivica Šamanić, predsjednik »Bukalete«, primjećujući  da je odziv pozvanih restoratera i ugostitelja, za razliku od onog iz vinarskih krugova, ovog puta bio nešto slabiji od očekivanog. U svakom slučaju, pedesetak okupljenih vinara i ljudi zaduženih za posluživanje hrane i pića iz krčkih ugostiteljskih lokala i hotelskih kuća, štošta su naučili od sommeliera Sandija Parisa, predsjednika Komisije za edukaciju pri Hrvatskom sommelierskom klubu. On ih je poučio osnovama posluživanja vina, osjetilno-organoleptičkom ocjenjivanju i opisivanju degustiranih vina. Govora je bilo i o pravilnom odabiru čaša za poluživanje pojedinih vina, kao i o suvremenim trendovima u svijetu vina i sommelierstva.


Izlet u Međimurje


– Edukacijska okupljanja poput ovog, kakva sad već organiziramo u redovnom, godišnjem rasporedu, nedvojbeno donose ploda i dokazuju svoj smisao – ocijenio je Šamanić. Takav zaključak on temelji na sve kvalitetnijoj vinarskoj proizvodnji članova »Bukalete« te njihovoj sve stručnijoj potkovanosti u smislu usvajanja »općeg vinarskog znanja«, uz ostalo i zahtjevnih vještina prepoznavanja i prezentiranja kvalitativnih karakteristika vina, što im nerijetko potvrđuju i angažirani, »vanjski« znalci. Čelnik te iznimno aktivne otočne udruge najavio je i da će se slične aktivnosti »bukaletaša« i s njima povezanih predstavnika otočnih lokalnih TZ-a sasvim sigurno nastaviti i u budućnosti, a otočni će vinari već za koji dan krenuti i na edukacijski izlet put sjeverozapada Hrvatske u sklopu kojeg će se upoznati s dobrom praksom i postignućima njihovih kolega s područja Međimurja.