Stožer za obranu kampa

SLUČAJ SELCE Branitelji i stradalnici Domovinskog rata odbijaju napustiti kamp Uvala Slana

Nataša Car

Josip Jazvić, Marko Miloš i Ivica Lazić

Josip Jazvić, Marko Miloš i Ivica Lazić

Svi gosti su dobili obavijest Ministarstva državne imovine da do 31. listopada moraju napustiti kamp jer se Ministarstvo novom zakupcu Danijelu Dunatovu obvezalo posjed predati prazan. U kampu odsjedaju i 52 branitelja, 18 ratnih vojnih invalida te šest udovica poginulih i umrlih braniteljaSELCE  Nakon razgovora s grupom kampista koji su nam se požalili na vijest da moraju trajno napustiti kamp Uvala Slana u Selcu, javili su nam se i branitelji iz Domovinskog rata koji odsjedaju u tom kampu. Hrvatski ratni vojni invalidi tvrde da su se borili za neovisnost države, a da ih sada ta ista država izbacuje iz kampa u kojem su pronašli svoj mir.


Svi gosti su tijekom kolovoza počeli dobivati obavijest Ministarstva državne imovine da do 31. listopada moraju napustiti kamp jer se Ministarstvo novom zakupcu Danijelu Dunatovu obvezalo posjed predati prazan.


U kampu uz ostale goste odsjedaju i 52 branitelja, 18 ratnih vojnih invalida te šest udovica poginulih i umrlih branitelja. U razgovoru s hrvatskim ratnim vojnim invalidima Markom Milošem, Ivicom Lazićem i Josipom Jazvićem saznali smo razloge njihovog nezadovoljstva.


Preskupo uklanjanje
I oni su nam ukazali na netransparentnost natječaja. Listajući kroz isprintane stranice Javnog poziva za zakup kampa, Marko Miloš pokazuje nam priložene slike i zaključuje: »Sva ova naša imovina nije prikazana«.


Na slikama se, naime, ne vide 152 kamp kućice od kojih bi veliku većinu bilo gotovo nemoguće ukloniti. One su postavljene na teren pomoću dizalice, a jedino tako bi ih se moglo i ukloniti, što bi naravno za većinu gostiju bilo preskupo.


SElce, Ulava Slana, kamp Uvala Slana, Snimila Nataša CAR


SElce, Ulava Slana, kamp Uvala Slana, Snimila Nataša CARGusta šuma također ne dozvoljava bilo kakvo premještanje kućica, a drveće nije dozvoljeno sjeći. Smještajni objekti koji se tamo nalaze stoga se jednostavno ne mogu transportirati.


Branitelji su također,  uz dozvolu zakupca, tijekom godina radili potrebne izmjene na smještajnim objektima. Osim izrade nadestrešnica i izgradnje zidića izradili su i svoje sanitarne čvorove. U izjavi koju je bivši direktor kampa Ivan Deranja poslao braniteljima objasnio je da je to bilo dozvoljeno hrvatskim ratnim vojnim invalidima koji su zbog otežanog kretanja imali problema s korištenjem postojećih sanitarnih čvorova.


Deranja je dodao da su sve izmjene radili na svoj trošak i uz suglasnost Cluba Adriatic koji je tada imao kamp u zakupu. Iako su sami ulagali sredstva u unapređenje kvalitete smještaja, to im nije promijenilo cijenu paušala koji su plaćali. I oni koji su ulagali u kamp i oni koji nisu uvijek su plaćali istu cijenu.


Bolje od toplica


Marko Miloš je 80-postotni invalid koji je obišao sva ratišta, a ranjen je dva puta. Imao je i dva srčana udara te je prošao dvije operacije na kojima je dobio četiri bajpasa. Iako ima pravo na korištenje toplica, Marko je rekao da se upravo odmor na obali pokazao kao najbolje rješenje za njegovo zdravlje.Ni Josip Jazvić, 70-postotni invalid, nije koristio pravo na toplice jer se ugodna mediteranska klima pokazala kao savršeni lijek.To mu je potvrdio i liječnik koji mu je preporučio da nastavi dolaziti ovdje. Ivica Lazić, 100-postotni invalid koji je od predsjednika Tuđmana dobio čin pričuvnog bojnika, također je ovdje s obitelji pronašao svoj mir.


Dio civilnih korisnika kampa već je registrirao »Stožer za obranu kampa«, no branitelji uz potporu korisnika kampa iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Njemačke planiraju osnovati još i »Udrugu branitelja invalida, udovica poginulih i umrlih branitelja i civilnih korisnika kampa« kako bi se lakše zaštitili. Korisnici iz drugih zemalja pružili su im podršku jer se i oni slažu da zahtjev za pražnjenjem kampa nije u redu.


Iako nemaju ništa protiv novog zakupca, nisu zadovoljni načinom na koji ih se tretira. Ministarstvo branitelja poslalo je preporuku da se korisnici kampa i kućice ne uklanjaju, no Ministrastvo državne imovine ne odustaje od zahtjeva, kao ni Dunatov s kojim su branitelji i sami pokušali razgovarati, no bez uspjeha. Nijedna strana još nije dala obrazloženje za zahtjev, a branitelji se nadaju da će ih ministar Marić ubrzo primiti kako bi mogli s njim razgovarati, no vrijeme istječe.