Humanost

SLATKI OTOK Za učenika bez očeva prikupljeno 8.111 kuna

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Ne računajući ovogodišnji natječaj, vrijednost ukupno dodijeljenih stipendija dosegnula je nemali iznos od 146.200 kuna, izvijestila je članica vodstva Udruge »Andrijana Gržetić« Gordana GržetićI ove godine uoči Božića, članovi Humanitarne udruge »Andrijana Gržetić« organizirali 12. humanitarnu izložbu kolača, otočanima već dobro poznati Slatki otok. Krčka Vela placa tako je iznova mirisala po slasnim, s ljubavlju pripremljenim domaćim kolačima koje su neumorni humanitarci i ovog puta prolaznicima nudili pod motom »Odaberi što želiš, plati koliko možeš, pomogni ako hoćeš«, a na kraju su pomogli ukupnim iznosom od 8.111 kuna.


23. prosinca


– To znači da izložene slastice nemaju cijenu, već posjetitelji izložbe za odabrano u kutiju postavljenu na štandu ubacuju onoliko novca koliko žele ili mogu darovati, podsjetila nas je na način provedbe prodajne izložbe kolača »Slatki otok« jedna od njenih pokretačica, ujedno i članica vodstva te humanitarne organizacije, krčka radijska novinarka Gordana Gržetić.


A datum održavanja Slatkog otoka nije slučajno izabran, podsjetila nas je Gržetić, rekavši da je upravo 23. prosinca 2008. godine na istoj lokaciji održano prvo izdanje te akcije.
– Bilo je to prvo predstavljanje Humanitarne udruge »Andrijana Gržetić« osnovane i zakonski registrirane tek koji tjedan prije, nastavlja naša sugovornica koja je s uvijek brojnim volonterima i podupirateljima te organizacije i ovog puta ondje vrijedno »odradila« višesatnu prodaju slastica. Naime, u manje od tri sata izložbe sa štanda su »nestali« baš svi ondje ponuđeni presnaci, kroštuli, imbriagoni, orehnjače, pogače i fritule, ali i tzv. »starinski kolači« iz Dobrinjštine.


– A današnji, nama tako važan datum – 23. prosinca, ujedno je i dan kad je prije točno 80 ljeta (1939.) na području Dobrinjštine završila višetjedna humanitarna akcija prikupljanja hrane i novca za obitelj Andrijane Gržetić, koja je prema saznanjima koja imamo, bila prva veća humanitarna akcija organizirana na tom dijelu otoka Krka, istakla je naša sugovornica.


Podsjetila nas je da je udruga osnovana slijedom oporučne želje otočanke čije ime nosi, najprije primateljice pomoći, a potom i dobročiniteljice koja je u svom dugom, ali teškom životu prošla kalvariju života u neimaštini, i to nakon što je ostala mlada udovica s dvoje malodobne djece. Ispunjavanje želje pokojne otočanke koja se davno zavjetovala da će, ukoliko ikad u materijalnom smislu »stane na noge« ustrajno pomagati udovice i njihovu djecu, u proteklom je desetljeću »uhvatilo maha«, ponajprije zahvaljujući nemalom broju dobročinitelja koji su doniranjem te udruge omogućili provođenje programa stipendijskog pomaganja školaraca koje odgajaju samohrane majke – udovice.


Jedinstvena udruga


– Upravo je to bila želja pokojne Andrijane i upravo je po tom cilju ova Udruga jedinstvena u Hrvatskoj, istakla je Gordana Gržetić, unuka otočanke po kojoj je ova udruga nazvana.


– Otkako smo započeli s projektom stipendiranja, dodijelili smo školarine u ukupnoj vrijednosti 128.000 kuna, što predstavlja iznos uplaćen izravno korisnicima, ne podrazumijevajući pritom porezne obveze koje su, naravno, također podmirene do u lipu. Tom iznosu treba pribrojiti i 18.200 kuna pomoći učenicima bez očeva ili obiteljima koje je snašla neimaština zbog bolesti, a koje su realizirane u prvoj i drugoj godini postojanja Udruge, nastavlja Gržetić, zaključivši da to znači da je vrijednost ukupno dodijeljenih stipendija zajedno s realiziranim pomoćima, ne računajući ovogodišnji natječaj, zasad dosegnula nemalih 146.200 kuna.


Sav prihod od ove jedinstvene akcije namijenjen je financiranju školovanja osnovnoškolaca bez očeva, tj. za školarine u školskoj godini 2020./2021. Ove su pak školske godine dodijeljene dvije školarine otočnim osnovcima, svaka u jednokratnom iznosu od čak 4.000 kuna, Gržetić najavila i širenje područja djelovanja tog udruženja.


– Naime, do sad smo ovim programom isključivo pomagali školarce s otoka Krka, dok se sljedeće godine planiramo »proširiti« na područje cijele županije, završila je Gržetić.