World Cheese Awards

Sir Žigljen sirane Gligora na listi 50 najboljih sireva svijeta

Josip Portada

Nagrada Supergold je na World Cheese Awardsu iznad svih drugih medalja i to je najveća potvrda kvalitete proizvoda. Sireve je ocjenjivao stručni sud sastavljen od dvije stotine stručnjaka iz cijelog svijeta.



KOLAN Na World Cheese Awardsu u Birminghamu u Engleskoj, svjetskom prvenstvu sireva, sir Žigljen Sirane Gligora iz Kolana osvojio je najveću nagradu, Supergold medalju i uvršten je na listu »The Worlds Best 50 cheeses« na kojoj se nalaze poznati sirevi iz Austrije, Engleske, Njemačke, Irske, Italije, Španjolske, Švicarske, Nizozemske, SAD-a, Kanade, Francuske i Južnoafričke Republike.


Nagrada Supergold je na World Cheese Awardsu iznad svih drugih medalja i to je najveća potvrda kvalitete proizvoda. Sireve je ocjenjivao stručni sud sastavljen od dvije stotine stručnjaka iz cijelog svijeta.


– Sir Žigljen sam napravio prije šesnaest godina, kaže Ivan Gligora, vlasnik Sirane Gligora.




Tada sam bio na početku i nisam mogao dobiti povjerenje proizvođača ovčjeg mlijeka s otoka, a to znači da nisam mogao dobiti ni dovoljno mlijeka za proizvodnju Paškog sira. Odlučio sam napraviti sir za čiju ću proizvodnju imati dovoljno sirovine.



Gligora je prije dvije godine, uz pomoć sredstava iz SAPARD programa izgradio novu, veliku Siranu Gligora koja je danas jedan od tehnološki najbolje opremljenih prehrambenih pogona u Hrvatskoj. U novoj sirani, sirevi se proizvode na tradicionalan način, uz poboljšane sanitarne i tehnološke uvjete.



Napravio sam Žigljen, sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka. Prvu godinu rada sam proizvodio samo taj sir. On je u cijelosti moj rad i zbog toga me raduje ova velika nagrada, najveća koju sir može dobiti.


Mljekarski tehnolog Ivan Gligora počeo je skromno, s malom proizvodnjom. Utemeljio je »Sirenu-Malu siranu«, a 2002. godine je prvi puta dobio zlatnu medalju za svoj Paški sir. Od tada je osvojio nagrade na svim domaćim i međunarodnim natjecanjima na kojima se pojavio.


Sirana Gligora za proizvodnju Paškog sira otkupljuje mlijeko od otočnih ovčara, a mlijeko za proizvodnju sira Žigljen nabavlja u Ravnim kotarima.


Uz Paški sir i sir Žigljen, Sirana Gligora proizvodi i sireve Kolan, Kozlar i Figurica.