Ugroženo drveće

Simbol rivijere na udaru vandala: Nježne Isadorine palme u centru Opatije u plamenu

Aleksandra Kućel Ilić

Sadnja palme u drvoredu uz glavnu prometnicu u Opatiji / Snimila  Aleksandra KUĆEL-ILIĆ

Sadnja palme u drvoredu uz glavnu prometnicu u Opatiji / Snimila Aleksandra KUĆEL-ILIĆ

Gorjele su palme u parku Angiolina, na Dražici, ali i u nekim opatijskim ulicama poput Dobriline, Šenoine ili pak Ulice Ive Kaline i Brajšinog prolaza. Jedan požar je zabilježen i u Lovranu te je ukupno stradalo više od petnaest palmi. Ovakvi »dišpeti« najčešće se pripisuju omladini koja »nima ča delat«OPATIJA  Drvored visokih palmi uz opatijsku glavnu prometnicu, uslijed oboljenja koja su zahvatila dio nasada, u zadnje je vrijeme prorijeđen. Kako saznajemo od stručnih ljudi iz opatijskih Parkova, jesen je pravo vrijeme za sadnju novih palmi, a u samom središtu grada će se na mjestima oboljelih, posaditi četiri nove palme, visoke žumare.


Čim su vremenske prilike to dopustile, a kiša prestala, započela je sadnja palmi, što smo zabilježili i našom kamerom. Novi val kišnoga vremena koji jer opet »na snazi« ne ide na ruku ovakvim zahvatima pa će se drvored nastaviti popunjavati kad to vremenske prilike dopuste.


Ljepote palmi kojih u obalnoj zoni ima na stotine, a nekad davno su na nove plesne koreografije inspirirale i slavnu američku balerinu Isadoru Duncan koja im se divila dok je boravila u Villi Amaliji, ovdašnji mještani ponekad uzimaju »zdravo za gotovo«. Ima čak i onih koji navikli da ih ima u izobilju, gotovo da ih i ne primjećuju, dok turisti iz onih krajeva gdje palmi nema, upravo njih izdvajaju kao posebnost Opatijske rivijere.


Deset intervencija
Palme su ponos Opatije i jedan od simbola grada, no nažalost, pored bolesti koje im prijete od »palmine pipe« nadalje ponekad su i na udaru nepromišljenih osoba sklonih vandalskom ponašanju.


Ovakvi su incidenti najčešći bili tijekom kolovoza i rujna, kada su uslijed požara nad palmama opatijski vatrogasci čak deset puta morali intervenirati i spašavati ih od vatre. Požari su se najčešće događali u Opatiji, a jedan je zabilježen i u Lovranu te je ukupno stradalo više od petnaest palmi. Sada se situacija smirila, ali su posljedice ostale.


– Mularija – reći će poznavatelji prilika, jer se ovakvi »dišpeti« najčešće pripisuju omladini koja »nima ča delat«, pa svoje nezadovoljstvo iskaljuje na krivi način, nanoseći pritom veliku materijalnu štetu. No, tko doista stoji iza ovih »piromanskih akcija«, zasad još nije utvrđeno.


Gorjele su tako palme u parku Angiolina, na Dražici, ali i u nekim opatijskim ulicama poput Dobriline, Šenoine ili pak Ulice Ive Kaline i Brajšinog prolaza. Dvije palme žumare su nedavno oštećene vatrom u tolikoj mjeri da su ih morali ukloniti iz parka Angiolina, dok se nekoliko visokih palmi čija su debla oštećena i crna od požara još uvijek »bori za život« i stručnjaci u Parkovima vjeruju da je njihov oporavak moguć.


Humilis palma na udaru piromana / Foto  A. KUĆEL-ILIĆ


Humilis palma na udaru piromana / Foto A. KUĆEL-ILIĆPojačani nadzor


Prema riječima očevidaca, grupa mlađih osoba koja je inače sjedila na obližnjoj klupi nedavno je iz čiste dosade zapalila lijepu nisku humilis palmu, no požar je na vrijeme ugašen i ovo se ukrasno stablo i dalje nalazi u nagrađivanom opatijskom parku.


Pojačani nadzor nad zelenim površinama kojima cijela rivijera obiluje u ovakvim bi situacijama dobro došao, no, kako pojašnjavaju u Parkovima, počiniteljima je teško ući u trag.


– Sve ovakve incidente, ali i krađe koje se također događaju, prijavljujemo nadležnima u Gradu Opatiji – rekao je Raul Degano, direktor opatijskih Parkova, po čijim riječima je ovakvo ponašanje – bolest.


Kora stabla palme se najčešće pošprica lakom za kosu, a zatim zapali. Nastaju značajne štete pa ono što ne zahvati »palmina pipa«, zahvati čovjek nerazumnim ponašanjem koje je kažnjivo, no vandale je, pokazala je dosadašnja praksa, teško uhvatiti na djelu.