Sjajan koncept

Premijer u Vrbovskom: ‘Cedar ima najmoderniji pogon za obradu tvrdog drva’

Hina

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko KrmpotićVRBOVSKO  Tvrtka Cedar u Vrbovskom zadnjih je godina otvorila puno radnih mjesta, to je sjajan koncept za Gorski kotar i važno je da ima gospodarskih subjekata koji mogu jamčiti ljudima posao i generirati rast, istaknuo premijer Andrej Plenković, koji je u petak posjetio tu tvrtku i obišao gradilište najmodernijeg primarnog pogona za obradu tvrdog drva.


Premijer je, uz posjet drvoprerađivačkoj tvrtki Cedar, obišao i gradilište primarnog pogona, najvećeg i najmodernijeg pogona za obradu tvrdog drva u Europi, te pogon za obradu suhe robe, kontejnerski terminal sa željezničkim industrijskim kolosijekom, kogeneracijsko postrojenje na biomasu i druge kapacitete tvrtke.


Vidjeli smo moderno postrojenje, po najnaprednijim tehnološkim standardima, istaknuo je Plenković.
“Vjerujem da će daljnja aktivnost Cedra, koji je stopostotno izvozno usmjerena kompanija, pridonijeti razvoju ne samo Vrbovskog, Gorskog kotara pa i dijela Like”, rekao je.


Premijer očekuje i dobru suradnju Cedra i Hrvatskih šuma, na dobrobit cijelog Gorskog kotara, a na pitanje o pretežitom izvozu drvne sirovine je rekao kako se u kontaktu s proizvođačima želi vidjeti koliko se zaista prerađuje, koji su finalni proizvodi, a koliko se izvozi. “Intencija je da bude što manje izvoza sirovina, a da se broj prerađenih i visokosofisticiranih proizvoda postupno poveća, na tome radimo”, poručio je.


Premijer je ocijenio i da je Vlada učinila velike iskorake zakonima o brdsko-planinskim područjima, o potpomognutim područjima te o financiranju regionalne i lokalne samouprave, a spomenuo je i povećanje postotka od šumskog doprinosa, što je omogućilo lokalnim jedinicama da one bolje pomažu gospodarski razvoj na svom području. Upravo na području Vrbovskog je brojne posrnule gospodarske objekte kupovao sam grad, kako bi održao intenzitet gospodarskih aktivnosti, dodao je.


Spomeno je i davanja za socijalna pitanja pri čemu je podsjetio na program “Zaželi”, kako bi se zaposlile žene starije životne dobi i ponovno uključile na tržište rada.


“Vlada će posebnu skrb voditi o onim područjima Hrvatske gdje objektivno uvjeti nisu isti”, poručio je premijer.


Na novinarsku tvrdnju da je Zakon o brdsko-planinskom području donijet, ali nije program mjera, odgovorio je da na tom programu mjera radi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Ono će pred Vladu doći s prijedlogom i nakon toga ćemo omogućiti apsorpciju tih sredstva, u ovoj godini, rekao je.Direktor Cedra Darko Prodan istaknuo je da će dovršenjem pogona te tvrtke biti riječ o najvećem, pojedinačno i tehnološki najkompletnijem pogonu za obradu tvrdog drva u Europi.


U grupi Cedar zaposleno je ukupno oko 350 ljudi, a kapaciteti su oko 390.000 prostornih metara prerade bukve u dvije smjene, riječ je o najmodernijoj tehnologiji, dio tehnologije uvodi se prvi puta i ona mora nadomjestiti nedostatak radnika, rekao je.


Cedar je do sada u razvoj uložio više od 70 milijuna eura, otplaćeno je već više od 50 milijuna eura, a ukupna vrijednost pogona i investicije je oko sto milijuna eura, rekao je Prodan.


Smatra da stanje u drvnoj industriji uvijek može biti bolje, da je u načelu dobro, ali se mora ulagati, kao i da odnosi s Hrvatskim šumama uvijek mogu biti bolji.


“Šumari imaju svoje, a mi svoje argumente, ali mislim da idemo u dobrom smjeru”, naglasio je, a na opetovani upit očekuje li probleme sa sirovinama ponovio kako je teško govoriti o budućnosti.


Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić izjavio je da je izrađen model kako zadovoljiti većinu pilanskih kapaciteta te ih se potiče da što više finaliziraju sirovinu.


“Cedar je dugogodišnji kupac koji se zadnjih desetak godina razvio i utječe na razvoj ovoga kraja”, rekao je.


Na upit jesu li u Cedru zadovoljni količinama sirovine, odgovorio je kako su do sada bili zadovoljni, a ne zna kako će biti sada kada je nova tehnologija pred vratima.


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da se sirovinu nastoji usmjeravati tako da ju više koriste oni koji imaju viši stupanj finalizacije.


Cedar je drugi najveći korisnik sirovine kojima raspolažu Hrvatske šume, a nastojat će se još bolje podržati taj veliki i važani projekt, naglasila je, dodajući da Ministarstvo ima i posebne šumske mjere koje su namijenjene prerađivačima.


Premijer Plenković u Vrbovskom je odgovarao i na niz upita novinara, uz ostalo i je li znao da je grad Slavonski Brod zainteresiran za 85,4 hektara zemljišta u Brodskoj Varoši kod Slavonskog Broda, a za koje je Vlada 4. srpnja, na temelju prijedloga Ministarstva državne imovine, odlučila da se proda tvrtki Marsonia glas.


Vlada je tada odlučila da se, nakon javnog natječaja za to zemljište ono proda tvrtki Marsonia glas, koja se jedina javila na natječaj, a mediji danas prenose kako se prodajom tog zemljišta i pritom ulogom bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića bavi USKOK.


“Sve što dođe na Vladu prođe sve koordinacije i sve filtere. Ne znam detalje, ali znam da je kao i kod svih drugih situacija za prodaju državne imovine i zemljišta riječ o postupku javnoga natječaja”, rekao je Plenković, dodajući da o aktivnostima koje su spomenute nema saznanja.